середа, 30 грудня 2009 17:17

Оксана Забужко видала роман на 835 сторінок

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Письменниця Оксана Забужко (ліворуч) разом із телеведучою нардепом-”нашоукраїнкою” Ольгою Герасим’юк у книгарні ”Є” у Києві
Письменниця Оксана Забужко (ліворуч) разом із телеведучою нардепом-”нашоукраїнкою” Ольгою Герасим’юк у книгарні ”Є” у Києві

— Вау! — вигукує письменниця 49-річна Оксана Забужко. Під інформагенцією УНІАН вона роздивляється сигнальний примірник свого дев"ятого роману "Музей покинутих секретів". Писала його сім років.

40-річний Дмитро Маслєнніков із харківського видавництва "Фоліо" тримає паперовий пакунок книжок із чорнильним написом "Не кидати. Оксана Забужко".

— Це ж перша партія, — трясе ним. — Ще гарячі, щойно з-під верстату.

— А це що? — супить брови Забужко, швидко гортає сторінки. — Чому забагато верхнього поля обрізали? Треба переробити, так не годиться.

Пояснює, чому роман називається "Музей покинутих секретів".

— Дівчатка до 14 років люблять гратися в секрети. Викопують ямку, кладуть туди кольорові ґудзички, бантики. Накривають шматком скла й засипають землею. Час від часу навідуються до того місця, відгортають землю і крізь скло милуються. Хлопці такого не робили.

— Робили, але до років шести, — каже телеведучий 54-річний Юрій Макаров.

— Хлопчики до секретів не допускалися. Я це авторитетно кажу, — плескає його по плечу Оксана. — Варто було опублікувати два уривки в журналі "Сучасність", як цю книжку охрестити романом про УПА. Насправді це любовна історія, сімейна сага трьох поколінь із 1944-го до 2004-й. Аби читач не заплутався, на першій сторінці склала родовід героїв. Щоб усім було ясно, хто кому Рабинович.

Авторка працювала в архівах Служби безпеки, мала зустрічі з ветеранами Української повстанської армії.

— Єдине, чому можна довіряти, — розповіді бабусь і дідусів. У школах викладають неукраїнську історію. Ми досі живемо в УРСР, тільки під іншим прапором. Не провели люстрації — скинули все докупи, накрили скельцем і засипали землею.

Увечері презентує книжку в столичній арт-кав"ярні "Азбука". За рогом паркуються "мерседеси". З автівок виходять перша леді 48-річна Катерина Ющенко, 61-річний Юрій Єхануров із Секретаріату президента, нардеп-"нашоукраїнець" В"ячеслав Кириленко, 42 роки. Чоловіки в туфлях, із букетами. Кириленко ковзає по підталому льоду, туфлями з"їжджає у воду.

Письменник 48-річний Андрій Курков обнімає Забужко.

— Роману не читав. Але знаю, що Оксана довго й важко його писала. Вона — наче метеор, який падає одночасно на вісім країн.

Авторка дарує книгу з автографом Катерині Ющенко.

— Це найочікуваніша книжка 2009 року, — каже та. — Наступного року її треба буде екранізувати.

— Не в цій країні, — відповідає письменниця. — Скоріше закордонні режисери за це візьмуться.

Книга має 835 сторінок. Коштує 80 грн. Права на переклад купило німецьке видавництво "Droschl". Там роман побачить світ 2010-го. Тривають переговори з видавцями Польщі, Голландії, Швеції, Угорщини.



"Вірші Жадана класно читати, коли на душі недобре"


— Цього року мені найбільше сподобався роман Галини Вдовиченко "Там, де він", — каже письменник Андрій Курков, 48 років. — Читав і її попередній роман "Пів"яблука". У неї справжня міська розумна проза. Немає випадкових героїв, у кожного чітко і послідовно прописана біографія.

— Найкраще, що читав цього року — поетична збірка Сергія Жадана "Лілі Марлен", — каже режисер столичного Театру на Подолі 55-річний Віталій Малахов. — Вірші Жадана класно читати, коли на душі недобре. Він пише про земну любов між чоловіком і жінкою. Читав недавно книжку "Таке" Юрка Іздрика, яка перемогла на конкурсі "Книга року БІ-БІ-СІ". Не розумію, за що йому дали премію. Можна було б і краще написати.

Столичному театральному режисеру 35-річному Юрієві Одинокому сподобалися поетичні книжки Сергія Жадана — "Ефіопія" та "Лілі Марлен".

— Серед романів перше місце віддав би книзі Люко Дашвар "Райцентр". Всі три романи, які в неї вийшли, однаково гарні. Веду з Люко Дашвар переговори, аби поставити її книжку "Райцентр" на сцені столичного театру імені Франка.

Секретар Спілки письменників драматург Анатолій Крим, 63 роки, каже, що найкращий — роман Василя Шкляра "Чорний ворон".

— Це перша книжка, в якій висвітлено білу пляму — боротьбу українських повстанців проти окупаційної влади у 1920-х. Вона гарно написана, всім знайомим раджу її прочитати.

Світлана Корженко

Зараз ви читаєте новину «Оксана Забужко видала роман на 835 сторінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути