Ексклюзиви
четвер, 21 квітня 2022 00:25

"Ой у лузі червона калина" стала хітом у 29 країнах

"Ой у лузі червона калина" стала хітом у 29 країнах
Британський рок-гурт "Пінк Флойд" випустив пісню "Червона калина" з вокалом лідера українського колективу "Бумбокс" Андрія Хливнюка. Фото - скріншот

Британський рок-гурт "Пінк Флойд" випустив пісню "Червона калина" з вокалом лідера українського колективу "Бумбокс" Андрія Хливнюка, 42 роки. Композиція очолила чарти аудіосервісу "Айтюнс" у 29 країнах. Усі кошти від релізу підуть на гуманітарну допомогу для України.

"Червона калина" — перший новий трек "Пінк Флойд" за 28 років. В основу поклали мотив народної пісні, гімну Українських січових стрільців "Ой у лузі червона калина". У своїй версії на гітарах, ­синтезаторі та барабанах акомпанують співу Андрія Хливнюка, який нині є бійцем територіальної оборони Києва. Використали запис його акапельного виконання першого куплета на Софійській площі, який музикант виклав у соцмережах на третій день повномасштабного російського вторгнення. Композицію стали називати неофіційним гімном національного опору.

— Одна з найбільших держав світу вбиває український народ. Як і багато інших, ми відчуваємо лють і розчарування від підлого акту вторгнення до незалежної країни, — каже вокаліст і гітарист гурту Девід Ґілмор, 76 років. — Ми прагнемо продемонструвати нашу підтримку Україні. Хочемо зібрати кошти для українців і посилити їхній моральний дух. Показати, що більшість світу вважає абсолютно неправильною божевільну й несправедливу агресію проти мирної, демократичної нації.

Нещодавно я прочитав, що Андрій Хливнюк скасував американське турне і приєднався до територіальної оборони у своїй країні. Потім я побачив неймовірне відео, де він стоїть на тлі прекрасного золотоверхого храму і співає в тиші міста, де через війну немає руху транспорту й шуму перехожих. Це був потужний момент. З'явилося бажання покласти його на музику. Андрій дав благословення. Сподіваюся, пісня отримає широку підтримку та збільшить розголос про війну.

У кліпі демонструють кадри з України в умовах війни. На обкладинці пісні кубинський художник Йосан Леон зобразив соняшника. Символізує слова жительки тимчасового окупованого Генічеська на Херсонщині, яка пропонувала насіння цієї рослини російському солдатові. Порадила носити в кишені, щоб, коли він помре й залишиться в українській землі, виросли соняшники.

Війна в Україні зачепила родину Девіда Ґілмора. Його невістка Яніна й онуки — українці. Бабусю Яніни з Харкова рідні змогли доставити до польського кордону та перевезти у Швецію.

"З нами "Пінк Флойд" і Біллі Айліш. З ними — Чичеріна й Расторгуєв. Відчуйте різницю, як кажуть, — пише журналістка 33-річна Лілія Дворецька. — У минулому столітті Російській імперії вдалося не розпастися зокрема тому, що натягнула на себе свіжу й модну ідею соціалізму-комунізму. Свіже і модне тепер — Україна. Тут варяться смисли, що змінять світ. І цих смислів Росії не перетравити. Вдавиться й захлинеться".

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Ой у лузі червона калина" стала хітом у 29 країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути