неділя, 22 липня 2007 17:39

Одеський режисер став білоруським опозиціонером

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Юрій Хащеватський мріє зняти театральне фентезі з Робертом де Ніро і Денні де Віто в головних ролях
Юрій Хащеватський мріє зняти театральне фентезі з Робертом де Ніро і Денні де Віто в головних ролях

59-річний документаліст Юрій Хащеватський — колишній одесит. 1972-го він одружився з мінчанкою Тамарою і переїхав до Білорусі. Нещодавно в кінозалі української організації "Пора" Юрій показав свою стрічку "Плошча" — про виступи проти Лукашенка в Мінську торік у березні. Каже, що фільм обійшовся в $9 тис.

— За них я викуповував у операторів державних білоруських каналів кадри з білоруського "майдану". На російському "НТВ" купив уривки ток-шоу, де Лукашенко говорить, що виховувався на віршах Василя Бикова, який насправді був прозаїком. Але мій фільм не про "бацьку", а про молодь, яка вийшла того холодного дня на "плошчу".


А ще ви зняли фільм про Лукашенка "Звичайний президент".

— Я знав, що мені Лукашенко не дасть інтерв"ю. І попросив це зробити свого друга, красноярського журналіста Гену. Лукашенко виходив на російську політичну арену й був зацікавлений у російській пресі. Інтерв"ю призначили через два дні. Ми з Геною в цей час пили й придумували питання. А з "бацькою" добре говорити. Він спілкується за принципом "Остапа понесло". Через добу після інтерв"ю нагорі зрозуміли, що Лукашенко сказав зайве. Вимагали в Гени повернути матеріал. Розповідали, що "бацька" ламав стільці від злості, коли подивився цей фільм.


Переслідувань не боїтеся?

— На вулицю рідко виходжу, — віджартовується.

Десять років тому після європейської прем"єри "Звичайного президента" до студії режисера вдерлися невідомі.

— Зламали мені в трьох місцях ногу, ніс, був струс мозку. Забрали сценарій фільму "Час Чжоу Еньлая" і касету з відеомагнітофона. Дружина потім сміялася: "Це, мабуть, були хунвейбіни, бо ти про китайців кіно робиш".


Як одесит став білоруським опозиціонером?

— До Одеси на море приїхала моя майбутня дружина, білоруска Тамара. Після Одеського технологічного інституту я попросився на роботу інженером-теплофізиком до Мінська.


У Білорусі показують ваші фільми?

— В Інтернеті. Тисяч двісті копій по країні з рук у руки передають.

А з чого ви живете?

— Недавно продав на російське телебачення права на старі документальні картини. Податки заплатив, лишилось дві тисячі  вісімсот доларів. Роки на три вистачить. Та й дружина отримує сто двадцять доларів пенсії — вчителькою працювала.


Ігрове кіно хочете зняти?

— Театральне фентезі про долю актора й режисера Соломона Міхоелса "Шлома і генералісимус". На виступах йому більше плескали, ніж Сталіну. Йосип Віссаріонович спочатку вчився в актора єврейському танку фрейлаксе. Але нічого не виходило. І вождь убив Соломона. Я вигадав цю історію і розповів нью-йоркському приятелеві. Той передав її продюсерові Роберта де Ніро. Потім сказав, що ідея де Ніро сподобалась. У ролі генералісимуса я зняв би Роберта Де Ніро. А роль Шломи віддав би Денні де Віто.


1947, 18 жовтня — Юрій Хащеватський народився в Одесі

1974 — від шлюбу з білорускою Тамарою народився син Тимур

1985 — зняв перший фільм "Це тихе життя в Глибокому" — Гран-прі Всесоюзного фестивалю телефільмів у Києві

1996 — документальна стрічка "Звичайний президент" отримала премію ім. Сахарова, "Кінопремію Світу" Берлінського міжнародного кінофестивалю, призи на кінофестивалях у Нью-Йорку і Сан-Франциско

2006 — зняв фільм "Плошча"


Зараз ви читаєте новину «Одеський режисер став білоруським опозиціонером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути