Ексклюзиви
вівторок, 02 жовтня 2012 05:30

"Не знайшов рими до "шапкокрадство". Замінив на "зґвалтування"

— Нам 27 років. Знайомилися парами, а потім трикутник замкнувся, — вітає земляків рівненський поет 51-річний Олександр Ірванець. Протирає окуляри й оглядає повну залу міського драмтеатру. 30 вересня тут відбулася перша за п'ять років публічна зустріч літературного об'єднання "Бу-Ба-Бу".

Приміщення заповнене до останнього крісла. Слухачі сидять також на сходах та попід сценою. Дехто дістався автобусами з Києва, Луцька та Львова. Вхід на творчий вечір безкоштовний. Окрім столу, на сцені є скелет сови на білій колоні. Птах повернений до глядачів хвостом. Цей символ поети використали на своєму першому творчому вечорі 1987-го.

— У нас є Прокуратор — Віктор Неборак, Патріарх — Андрухович та я, Підскарбій. Значить, ви будете — Практиканти, — каже Ірванець чотирьом місцевим молодим поетам, які виступають на розігріві. Бубабісти по черзі тричі виходять до мікрофонів. Деякі вірші декламують напам'ять, інші — підчитують з аркушів або зі своїх старих збірок.

Львів'янин 51-річний Віктор Неборак присвятив "мовному закону" пісню на мотив народної "Котилася торба":

— Гад сичить до гада. Любить українську мову українська влада, — неголосно наспівує. Публіка заходиться реготом і аплодує.

— Він пописав їй черево й горлянку, аж весь шалів, аж весь упав у дріж. Вона ж одно твердила: "Хоч заріж, я присягла навіки свойму Янку". Той саме відбував за зґвалтування, — читає свою поезію "Ніжність" Юрій Андрухович, 52 роки. — Оцим рядком я ні на кого конкретно не натякаю, — з усмішкою піднімає пальця. — Не зміг придумати рими до "шапкокрадство". Тому змінив на "зґвалтування".

Андрухович виписав улюблені рядки зі своїх віршів. Але починає із сімейних висловів:

— "Нагадай козі смерть" — оце бабця Ірена. "Наш тато пішов у баню і цілком змився" — мама. "Життя — як мило, все змивається" — тато. "Гівно вони мені зроблять" — дід Марко.

— Ось тут питають, релігійні "Бу-Ба-Бу" чи ні? — зачитує Неборак записку із зали. — Поодинці чи із сім'ями ми до храму ходимо. А в повному складі збиралися в церкві тільки один раз — у Рівному на весіллі Ірванця. Отака релігія на всіх трьох.

— Ще були у Софії в Стамбулі, — нагадує Ірванець.

— Так, Сашко. Але ж це була мечеть! — сміється Андрухович.

Решту записок поети обіцяють почитати в дорозі.

— Ірванця треба слухати не в театрі, а в природному середовищі — на вулиці, в підземці, в переході, на заводі, в дизелі якомусь на Шепетовку, — шепоче другу в залі хлопець років 20. — Там він виглядатиме органічніше, ніж серед тьоток у костюмах. Його п'єса "Електричка на Великдень" — хороша штука. Тільки шкода, що жоден режисер не взявся поставити її у вагоні на вокзалі. Я там у масовці й задарма постояв би.

Після концерту із зали йдуть студенти з книжками. Шанувальники дарують Ірванцю кілька троянд та китайський віник від пилу.

— Підпишіть мені, щоб я і через 20 років цей вечір пам'ятав, — юнак простягає поетові чистого аркуша. Той знизує плечима та дивиться на тих, хто стоїть у черзі без книжок.

— Я не Кіркоров, аркуші із зошитів не підписую, — віддає папірця і йде зі сцени.

Зараз ви читаєте новину «"Не знайшов рими до "шапкокрадство". Замінив на "зґвалтування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути