Ексклюзиви
понеділок, 02 липня 2007 17:47

Нагородили фільм про українських заробітчан

Автор: фото: REUTERS/Alexander Natruskin
  Микита Михалков на закритті фестивалю в московському кінотеатрі ”Пушкінський” попросив гостей встати з першого ряду. Бракувало стільців для музикантів із оркестру. Рената Литвинова як член журі сиділа в першому ряду. Вона образилася на Михалкова і не пішл
Микита Михалков на закритті фестивалю в московському кінотеатрі ”Пушкінський” попросив гостей встати з першого ряду. Бракувало стільців для музикантів із оркестру. Рената Литвинова як член журі сиділа в першому ряду. Вона образилася на Михалкова і не пішл

Минулої суботи закінчився 29-й Московський міжнародний кінофестиваль. Статуетки Георгія Побідоносця — покровителя Москви — вручали переможцям у кінотеатрі "Пушкінський".

Перед початком церемонії в залу не пустили співака Філіпа Кіркорова і колишнього продюсера співака Діми Білана — Яну Рудковську.

— Ми приїхали вчасно, — розповідає Рудковська. — Але на червоній доріжці довго спілкувалися з журналістами. Тому на пару хвилин спізнилися. Охоронці перед нашими носами зачинили двері. Сказали, що президент фестивалю Микита Михалков заборонив пускати людей після початку.

Кіркоров і Рудковська простояли під кінотеатром 15 хвилин. А потім пішки пішли в ресторан "Пушкін". На кінофестиваль вони більше не повернулися.

Кращим режисером став 51-річний італієць Джузеппе Торнаторе за фільм "Незнайомка". Він також автор сценарію цієї стрічки. Головна героїня — українка Ірен, що їде на заробітки до Італії. Місцеві сутенери примушують жінку народжувати дітей. Продають їх за великі гроші. Ірен тікає від бандитів і наймається нянею у заможну родину. Вона  впевнена, що ця сім"я виховує її доньку. Одного із сутенерів зіграв актор Мікеле Плачідо, відомий роллю комісара Катані із серіалу "Спрут". В ролі українки знялася 33-річна пітерська актриса Ксенія Раппопорт. Музику написав Енніо Морріконе. Торнаторе має дві нагороди Американської кіноакадемії "Оскар".

Головний приз — статуетку "Золотий Георгій" — отримав фільм "Подорож із домашніми тваринами" за сценарієм росіянина Андрія Красильщикова. Його сюжет хотіла екранізувати одеситка Кіра Муратова. Але гроші на фільм швидше знайшла російська режисерка Віра Сторожева, 48 років. У стрічці йдеться про дівчину Наталю з дитбудинку. У 16 років вона виходить заміж. Невдовзі її чоловік помирає. Наталя живе у порожній хаті з козою, коровою та собакою.

— Доїти корову було просто, — зізналася виконавиця головної ролі Ксенія Кутепова. — А от козу я боялася — вона мене бодала.

Наталя живе у порожній хаті з козою, коровою та собакою

Тривав Московський кінофестиваль 10 днів. Показали на ньому 200 фільмів. Українській стрічці не дісталося жодного призу. Наше кіно цього року представляв фільм Одеської кіностудії "Біля річки". Його режисер Єва Нейман раніше працювала помічницею в картинах Кіри Муратової. Стрічку показали в московському кінотеатрі "Октябрь". Ішла вона російською мовою. Але акторам повідомили, що для українського прокату фільм дублюють українською.

— Как? Я же играла на русском. Это ужас. Ну, испортят картину... — вигукнула виконавиця головної ролі 61-річна Ніна Русланова, яка народилася на Харківщині.

На презентацію "Біля річки" Русланова і Марина Поліцеймако, яка теж грає у фільмі, не прийшли. Як і запрошений український міністр культури Юрій Богуцький. Після показу лідер рок-гурту "ВВ" Олег Скрипка співав під акустичну гітару пісню Володимира Висоцького "Не беда". Слова пісні Скрипка сам переклав  українською.

У програмі "Свободная мысль" показали документальну стрічку "Назви своє ім"я" киянина Сергія Буковського. Фільм складається з інтерв"ю євреїв, яких знищували німці за часів Другої світової війни, та українців — свідків тогочасних подій. $1 млн у стрічку вклав зять Леоніда Кучми Віктор Пінчук. У Москві фільм показували в 200-місному залі кінотеатру "Октябрь". Був аншлаг, після показу глядачі довго не розходилися.

Статуетку "Срібний Георгій" за кращу жіночу роль вручили норвежці Кірсті Стуба. Вона зіграла божевільну в угорсько-німецькому фільмі "Опіум". Кращим актором визнали француза Фабриса Лукіні за роль французького драматурга ХVII століття Мольєра в однойменному фільмі.

— Часто нагороди за кращі чоловічі й жіночі ролі дістаються акторам, що грають уже відомих персонажів або людей із фізичними чи розумовими вадами, — зауважив голова журі 67-річний австралійський режисер Фред Скепсі.

Закрився кінофестиваль фільмом француза Клода Лелюша "Залізничний роман" про авторку детективів, чиї персонажі взяті з життя. Новий роман жінка починає з реальної розповіді про те, як із місцевої в"язниці тікає маніяк. Чим завершиться історія, письменниця навіть не здогадується. Головну героїню зіграла зірка французького кіно Фанні Ардан.

Зараз ви читаєте новину «Нагородили фільм про українських заробітчан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути