Ексклюзиви
вівторок, 10 березня 2009 18:32

На могилі Івасюка співали "Червону руту"

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Співаки Славко Нудик й Андрій Капраль (зліва направо) з гурту ”Піккардійська терція” виступають на концерті ”Наш Івасюк” у Львівській опері
Співаки Славко Нудик й Андрій Капраль (зліва направо) з гурту ”Піккардійська терція” виступають на концерті ”Наш Івасюк” у Львівській опері

Групи "Кому вниз", "Піккардійська терція", "Плач Єремії" та співак Віктор Морозов виступили у Львівській опері на концерті "Наш Івасюк", присвяченому 60-річчю композитора. Виконували власні переробки творів Володимира Івасюка.

Ціна квитків 50–290 грн. Вільні місця є лише на балконах.

— На початку 1970-х Івасюк запропонував написати разом пісню, — каже музикант 58-річний Віктор Морозов. — Я збентежився, бо був ще молодий, а він — знаменитість. Якось сіли ми, він фразу кине, то я. Нічого путнього не вийшло. Згодом він написав "Капелюх". Після його смерті зі згоди родини я дещо добавив у тому тексті. От і вийшло, що написали пісню разом.

— Москаль наробив техніки, а ти, лемко, думай, — співак Тарас Чубай налаштовує гітари. Пісні виконує з квартетом "Віртуози Львова". Наостанок грають "Червону руту". Зал підспівує стоячи.

Наступного дня біля могили Володимира Івасюка правлять панахиду.  Прийшло майже 100 людей.

— 1979 року я навчалася в Київському технікумі легкої промисловості. У день, коли замордували Івасюка, керівничка Надія Павлівна зібрала нас на мітинг на Хрещатику, — згадує львів"янка Марія Савченко, 49 років. — Міліція всіх тоді розганяла — не дали вшанувати генія, то я сьогодні зі свічечкою прийшла.

Депутат-"бютівець" 52-річний Ростислав Новоженець заводить "Червону руту", люди підспівують.

Рідна сестра композитора 58-річна Галина Івасюк-Криса останньою відходить від могили. Витирає сльози.

— Добре, що зробили концерт, — каже. — Я переконана, наступного разу кращий вийде. Звістка про те, що Володя став Героєм України, стала для нас бомбою.

— Позитивною бомбою, — уточнює чоловік Любомир. Бере жінку під руку.

Галина на перший концерт "Наш Івасюк" не ходила. Обіцяє піти наступного разу. Жінці не до душі сучасні переспіви пісень брата.

— Головне, щоб його пам"ятали, — говорить показуючи на могилу Івасюка.

Зараз ви читаєте новину «На могилі Івасюка співали "Червону руту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути