Ексклюзиви
понеділок, 11 червня 2007 19:39

На "Мазепа-фесті" вимагали Януковича під трибунал

Автор: фото: Євген НОСЕНКО
  Глядачі на рок-концерті обливалися пивом. Міліціонери не робили їм зауважень
Глядачі на рок-концерті обливалися пивом. Міліціонери не робили їм зауважень

П"ятий рок-фестиваль "Мазепа-фест" закінчився в неділю у Полтаві. У місцевому педуніверситеті директор фестивалю Микола Кульчинський, 60 років, зібрав студентів поговорити про кіно.

— Слухайте й дивіться своє, українське, — закликає він. — Колись я в армії говорив виключно українською мовою. За це й сидів постійно на губі.

У Кульчинського грає мобільний телефон. Чоловік пояснює, що мелодія — то запис співу письменника Івана Драча. Студенти регочуть.

70-річний режисер Юрій Іллєнко дістає із сумки десяток своїх книжок "Парадигма кіно". Першу з автографом дає Кульчинському.

— У кіно ні над чим не працюю, — зізнається. — Із кінематографом проблематично зараз. Остання моя творча робота — лібрето опери для композитора Євгена Станковича за Миколою Гоголем. Це старий проект, який переробив заново. Можливо, колись із цього зроблю фільм-оперу.

Каже, що написав, але не видав історію свого життя "Доповідна апостолові Петру".

В армії говорив виключно українською мовою. За це й сидів постійно на губі

— Хто прочитав, пророкують книзі надзвичайне майбутнє, — хвалиться.

На рок-концерт Іллєнко не залишився, пішов на потяг до Києва.

Під вечір у палаці дозвілля "Листопад" показували його "Криницю для спраглих". Колись цей фільм Компартія заборонила на 21 рік за кадри про голод на селі.

А в театрі ім. Гоголя виступали кобзарі. Людей прийшло мало. Торік на полтавському Співочому полі кобзарів закидали порожніми пляшками з-під пива — вимагали рок-музику.

Другий і третій день фестивалю ідуть рок-концерти. На Співочому полі зібралося тисячі три людей.

При вході міліціонери не пускають глядачів зі скляними пляшками. Біля огорожі продають диски та касети учасників фестивалю. На сусідньому столику торгують книжками Сергія Жадана та Оксани Забужко. За 45 грн продають фільм на DVD-диску "Тіні забутих предків". Ближче до сцени на огорожі висять два плакати. На чорній тканині написано білою фарбою "Яника під трибунал" і "Воля або смерть". Над ними майорить червоно-чорний прапор. Поряд молодий чоловік у шортах продає футболки з написами "Вимагай кращої долі" та "Мама анархія, батько Махно".

Третина глядачів одягнуті повністю в чорне. Кожен другий має обличчя, розмальоване чорною фарбою.

— Ой, гой-гой, дриці-дриці! Там шугає така нечисть, що гріх і дивитись! — співає на сцені Сергій Фоменко з групи "Мандри".

Він у шортах, пляжних капцях і вишиванці.

— У вас класний ритм, — вигукує до натовпу, що танцює.

Кажуть, "Мандрам" заплатили до 1,5 тис. грн гонорару. А найбільше грошей за виступ отримала група "Гайдамаки" — 3 тис. грн.

Під кінець фестивалю біля сцени п"ятеро хлопців починають обливатися пивом. Міліція їх не зупиняє, тому мокрими стають із півсотні глядачів довкола.

Зараз ви читаєте новину «На "Мазепа-фесті" вимагали Януковича під трибунал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути