Ексклюзиви
четвер, 03 грудня 2020 00:51

На Донбасі триває партизанська війна

Автор: MATY-APOSTOLIV_MIL.IN.UA
  Наталія Половинка в фільмі ”Мати апостолів” зіграла етнографиню Софію Павлівну. Приїжджає на окупований Донбас шукати сина. Він був командиром збитого російськими найманцями літака, за сюжетом
Наталія Половинка в фільмі ”Мати апостолів” зіграла етнографиню Софію Павлівну. Приїжджає на окупований Донбас шукати сина. Він був командиром збитого російськими найманцями літака, за сюжетом

— Нарешті дали роль жителя Донбасу. Ще й який відповідає моїм моральним і політичним принципам, — каже актор Богдан Бенюк, 63 роки. Зіграв у драмі "Мати апостолів". Із 3 грудня стрічка йде в прокаті.

Липень 2014 року. В Краснодонському районі на Луганщині російські найманці збили український траспортний літак Ан-26. Мати ­командира екіпажу вирушає на Донбас шукати сина чи його тіло, за сюжетом. Головну роль етнографині Софії Павлівни із Вінниці зіграла Наталія Половинка.

— Мій герой Федір живе на окупованій території. Повертається з Харкова, їздив до дітей, — продовжує Бенюк. — Нещодавно втратив дружину. Зустрічає Софію. Жінка підкорює його народною колисковою, яку заспівала в автобусі. Для прикриття Федір спілкується російською, насправді ж — україномовний. Відчуває від неї тепло. Між цими різними людьми виникає зв'язок, навіть любов. Тому Федір вирішує допомогти. З нею відстрілюється від бойовиків, отримує поранення. Це уклін героям, які пропали безвісти. На Донбасі й досі триває партизанська війна. Таємно борються за відновлення України, а ми їх не оспівуємо. Тому називаю цей фільм раною.

Софія забирає жменю землі з могили сина. Хоча б так поверне додому. Це дає надію на продовження його справи. Україну захищатимуть. Є символічний кадр — лелека прилітає до порожнього гнізда. Потім відлітає. За де­який час там будуть нові пташенята.

— Це не агітаційна стрічка, де є поділ на поганих і хороших українців. Справжнє зло тут — росіяни, — каже актриса Світлана Осипенко, 52 роки. Зіграла матір одного з бойовиків.

— Ватажки сепаратистів здуру їм продалися. В Україні є злочинці, але вони наші. Самі розберемося. Не можна, щоб втручався третій.

Моя героїня втрачає на війні сина. Хоча вважає винними "майданутих", її горе нічим не відрізняється від інших матерів. У стрічку не ввійшли сцени, де детально розповідає — чому чоловік тримає полонених, чому брат і син стали найманцями. Режисер Заза Буадзе не хотів різати фільм. Перша версія тривала три з половиною години. Сподіваюся, що ці історії ввійдуть у серіал. Його важко просунути на телеканали. Вони ігнорують тему війни. Дали установку не напружувати глядача. Наш президент вважає, що "побачив в очах у Путіна бажання миру". Але воєнні фільми потрібні ветеранам і близьким загиблих, бо залишилися наодинці з болем втрати.

Бюджет фільму "Мати апостолів" становить 21 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «На Донбасі триває партизанська війна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути