Ексклюзиви
четвер, 21 жовтня 2010 01:01

Малахов із Хостікоєвим створили нову виставу

Про найцікавіші прем'єри нового театрального сезону розповідає Надія Соколенко, 26 років, відповідальний секретар журналу "Український театр":

— Київські театри стартували трохи пізно — наприкінці вересня. Але глядацьке очікування компенсував цьогорічний "Гогольфест", який пройшов у столиці 4–12 вересня. В його рамках відбулися прем'єри кількох пошукових київських театрів: "Щуролов" Дмитра Богомазова в театрі "Вільна сцена" та "Едіп. Собача буда" Кліма (Володимира Клименка) та Влада Троїцького з Центру сучасного мистецтва "Дах". Такі вистави — для тих, хто в театрі шукає провокації.

Театр — це територія, яка зобов'язана бути актуальною. Проблема лише в тому, щоб віднайти такий сучасний текст. Юрій Одинокий у театрі Франка збирається інсценізувати твір сучасного українського письменника Сергія Жадана "Гімн демократичної молоді". А от Петро Ластівка, режисер Волинського театру, вирішив це по-своєму — поставив рок-"Гамлета" за п'єсою Шекспіра. У ній є і сучасна рок-музика. І костюми — джинси та реглани, прикрашені різними фінтіфлюшками.

Це не єдина шекспірівська тема. У театрі Лесі Українки Микита Гріншпун готує комедію "Міра за міру", а художній керівник Молодого театру Станіслав Мойсеєв закінчує роботу над "Венеційським купцем". Його переклад зробили українські літератори Софія Андрухович та Андрій Бондар.

У театрі Франка Віталій Малахов і Анатолій Хостікоєв поставили "Грека Зорбу" за романом Нікоса Казандзакіса. Це життєствердна і сповнена любовних пристрастей вистава. Акторсько-режисерський тандем Малахова-Хостікоєва працює не вперше. Дебютували в "Казці про Моніку" 1979-го. У 1990-х та 2000-х вони створили "Отелло" Шекспіра в театрі Франка, "Про мишей і людей" Стейнбека в театральній компанії "Бенюк і Хостікоєв".

Для тих, хто хоче класики й пам'ятає, що 2010-й проголошений ЮНЕСКО роком Чехова, у Львівському театрі імені Заньковецької підготували прем'єру чеховського оповідання "Дама з собачкою". Національний російський театр імені Лесі Українки в Києві запросив російського постановника Аркадія Каца для "Вишневого саду". А художній керівник Театру драми і комедії Едуард Митницький хоче випустити чеховських "Трьох сестер".

Але я чекаю на інші дві прем'єри. Режисер і художник Олександр Білозуб нарешті вже мусить поставити поетичну пластично-музичну композицію, присвячену порам року. А Дмитро Богомазов у Театрі драми і комедії на Лівому березі працює над "Войцеком" Георга Бюхнера. Схоже, останнім часом "Войцек" перетворився на тест на майстерність для режисерів. Над нею працював Андрій Жолдак. До цього історію про солдата, який вбив співмешканку, ставив Дмитро Лазорко. Думаю, саме вона може стати головною подією театрального сезону 2010–2011.

Зараз ви читаєте новину «Малахов із Хостікоєвим створили нову виставу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути