вівторок, 04 грудня 2018 00:25

Максима Березовського порівнюють із Моцартом

Максима Березовського порівнюють із Моцартом
Фото: UA Modna

— За царизму і радянських часів українця Максима Березовського вважали російським композитором, — каже музикознавець Любов Морозова, 36 років. У видавництві "Комора" вийшло нотне видання "Віднайдені хорові концерти" Максима Березовського. До нього увійшли дев'ять творів, сім з яких друкуються вперше.

Березовський народився 1745-го у Глухові на Сумщині. 13-річним став солістом придворної капели у Петербурзі. Згодом навчався у музичній академії в італійській Болоньї.

— Композитора називали "автором первой русской симфонии" і винахідником "русского хорового концерта", — продовжує Любов Морозова. — В його єдиній симфонії відчуваються інтонації, притаманні українській музиці. Березовський першим серед наших композиторів звернувся до цього жанру, коли навчався в Італії. Після повернення був вимушений писати для придворного хору у Петербурзі. Православна традиція була не інструментальною, а хоровою.

Березовський помер 31-річним. Одні кажуть, хворів, інші — вкоротив собі віку. Його творча спадщина — 18 робіт. Із них знайшли лише 13.

Часто стиль Березовського порівнюють зі стилем Моцарта, з яким навчався в Болоньї.

Дослідник Мстислав Юрченко працював над збіркою хорових концертів з початку 2000-х. Нотні записи виявив у київських архівах. Упорядкування забрало стільки часу, бо не було партитур — нот, де всі голоси зібрані в один запис. Партії альта, баса, сопрано були написані окремо, розпорошені по рукописах.

Довгий час єдиним доступним твором Березовського був духовний концерт "Не отвержи мене во время старости". За радянських часів текст спотворили через його церковну тематику. 1982-го Юрченко разом із хором готувався до виконання оригіналу концерту. Виступ був під загрозою зриву через текст твору. Вночі переправляли фрази "да воскреснет Бог" на "да восстанет свет".

Віднайдені хорові концерти Максима Березовського записали окремим диском. Твори виконав столичний греко-католицький хор Патріаршого собору Воскресіння Христового.

Зараз ви читаєте новину «Максима Березовського порівнюють із Моцартом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути