понеділок, 20 серпня 2007 17:29

Луганські поети вимагали закрити Спілку письменників

У Луганську поряд із пам"ятником Ленінові, що на вулиці Карла Маркса, письменники літературного угруповання "Стан" та асоціації ЛСД (Література сучасного Донбасу) читали звернення до Спілки письменників.

— Ви — літературні трупи, які гризуться за державні копійки. А треба виховувати нове незалежне покоління поетів і письменників, — виголошує луганський поет Костянтин Скоркін у червоній футболці із зображенням Че Ґевари.

— Ми вимагаємо визнати Луганськ літературною столицею, а Спілку письменників закрити, — кричить у рупор поетеса Олена Заславська. Поряд із нею стоять два десятка письменників в одязі кольору хакі з бутафорськими гвинтівками, пістолетами, прапорами з написами "Анархія — мати порядку". Поети читають вірші, вигукують: "Геть буржуазію!", "Мистецтво належить народові!", "Хай живе анархо-українська сучасна література!". Перехожі дивляться на червоні прапори й підхоплюють: "Росія, Білорусія, Україна — разом!".

Згодом учасники зібрання презентують книгу під назвою "Переворот" із власними поезіями. Серед них є й вірші українською мовою авторки Любові Якимчук. Кошти на збірку надала обласна організація Компартії. Видали її у видавництві "Глобус".

Збірка розпочинається зверненням до офіційних письменницьких організацій. "Ми впевнені, що в недалекому майбутньому всі письменники та поети зможуть самі будувати своє культурне життя на вільних засадах без диктаторства з боку чи то влади, чи то якоїсь офіційної організації", — йдеться в ньому.

Книжка вийшла накладом 1000 примірників. Але в магазинах її не продаватимуть.

— Не домовилися з реалізацією, — пояснює Скоркін.

Закінчується зібрання фуршетом на лавочці. Літератори виголошують тости за нову епоху в сучасній українській літературі. Закушують солоними огірками.

Голова Національної спілки письменників Луганщини Андрій Медведенко каже "ГПУ", що вважає цю акцію піаром.

— У нас демократія, — говорить він. — Нове покоління поетів має право виходити на вулицю та казати те, що думає. Але цей ґвалт вони організували для того, щоб про них написали.

Літературне угруповання "Стан" з"явилося 1999-го, ЛСД — на початку 2000 року як альтернатива офіційним письменницьким організаціям. "Стан" очолює поет Олександр Сегеда, а ЛСД — поет Костянтин Скоркін.

Зараз ви читаєте новину «Луганські поети вимагали закрити Спілку письменників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути