середа, 14 червня 2006 15:22

Лірник пише казку про Махна

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Олександр Власюк розповідає казки прямо на березі Дніпра
Олександр Власюк розповідає казки прямо на березі Дніпра

У Києві, в Гідропарку, біля корчми "Очеретяний кіт" презентували два нові диски з казками 40-річного Олександра Власюка, відомого як Сашко Лірник, — "Химерні оповіді" та "Казки для дітей і дорослих".

Свої диски Сашко Лірник продає прямо на дніпровському пляжі навпроти Лаври. На піску стоїть стіл, накритий бордовим килимом з чорно-білими візерунками. Казкар відкриває багажник червоного "Гольфа", дістає звідти два картонні ящики зі своїм крамом, сідає за стіл і готується роздавати автографи. Коштує один диск 25 гривень.

— Першу казку — про оленя, якого не могла догнати стріла, я написав ще в п"ять років, — розповідає Лірник. — Затягали тоді по комісіях як дитину-феномена.

Власюк у вишиванці, білих брюках і світлих туфлях. Волосся стягнуте шкіряним паском на лобі.

Казки Лірника вперше вийшли 2003-го.

— Заробили на диск із жінкою самі, — пригадує він. — Я — будівельник, Леся — дизайнер, працювали ціле літо.

38-річний бізнесмен Владислав Кириченко прилетів до Києва з Москви. Він збирається видати в Росії диски з українськими казками.

— Якщо будемо без збитків — уже добре, — каже він.— Коли моїй 8-річній доньці було три роки, я не міг знайти навіть у Києві жодного україномовного диска. Зараз із цим краще.

Кириченко має бізнес в Росії та Америці. Утримує в Москві українську недільну школу. Питаю, чи має стосунок до "українського культурного центру" на Арбаті.

На ці гроші можна москалів завалити книжками про Бандеру

— Його директор видає за державний кошт книги і в кожній пише, що є такий Кириченко, який шкодить українській справі, — іронічно зауважує Владислав. — Україна має в центрі Москви будинок вартістю 40 мільйонів доларів. Якщо здати його в оренду, на ці гроші можна всіх москалів завалити книжками про Бандеру. А там раз на тиждень збираються пенсіонери, які слухають негрів, що співають російською мовою про "колокольчики".

Власюк пригадує, що 15 років теж провів у Мурманську, після закінчення Одеського морського університету. Там створив українське земляцтво.

— Діти народилися, треба було до мови привчати, — пояснює.

У Мурманську Лірник почав писати казки.

— Коли ми почули Сашка, просто одуріли від захвату. Особливо коли він про відьом розповідає, ця тема нам дуже близька, — говорить 38-річний письменник Віталій Капранов. — А познайомилися випадково, на вулиці.

Капранов тримає в руках подаровані диски і плакат з автографом.

Власюк розповідає, що хист йому дістався від батька:

— Колись збирали ми в саду груші, а тато розповідав правдиві історії про єврея Лейбу і Пудика. То були реальні люди, а я їх потім у свою казку вставив. Будуть і казки про Махна, про мого діда Микиту і прадіда Михтода.

Олександр хоче передати своє вміння 6-річному синові Івану.

Хлопчик у вишиваній сорочці й брунатному вельветовому костюмі збирає хмиз для вогнища. Каже, що сам ще не вирішив, ким хоче стати: казкарем чи астрономом.

Зараз ви читаєте новину «Лірник пише казку про Махна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути