четвер, 17 березня 2022 00:15

Лауреатів Шевченківської премії нагородять після перемоги

Автор: Facebook/ Тамара Горіха Зерня
  Київська письменниця Тамара Горіха Зерня отримала Шевченківську премію за свій перший роман ”Доця” про волонтерку в Донецьку на початку російсько-української війни. Книжку присвятила українцям, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Справжнє ім’я авторки — Тамара Дуда. Понад 20 років працює перекладачкою з англійської. З 2014-го волонтерила в зоні АТО. Дебютувала в літературі 2019-го. Торік написала другий роман — детектив ”Принцип втручання”
Київська письменниця Тамара Горіха Зерня отримала Шевченківську премію за свій перший роман ”Доця” про волонтерку в Донецьку на початку російсько-української війни. Книжку присвятила українцям, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Справжнє ім’я авторки — Тамара Дуда. Понад 20 років працює перекладачкою з англійської. З 2014-го волонтерила в зоні АТО. Дебютувала в літературі 2019-го. Торік написала другий роман — детектив ”Принцип втручання”

Тамара Горіха Зерня про відзнаку дізналася в церковному підвалі

Назвали лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка. Отримають по 397 тис. грн. За словами Володимира Зеленського, нагороди офіційно вручать після перемоги України.

Оголосили переможців у шести категоріях 9 березня, в день народження Кобзаря.

— Національну культуру не закреслюють, коли по ній стріляють "Градами". Навпаки, додають до тривожної валізки як необхідний боєприпас, що живить нас енергією й вірою, — каже голова комітету премії, журналіст Юрій Макаров, 66 років. — Нинішні лауреати доводять, що наше мистецтво просунуте, європейське, ціннісне й талановите. Нам є що захищати.

— Це гімн людському духу. Історія великої особистої перемоги жінки, яка уособлює Україну, — говорить письменниця Тамара Горіха Зерня, 46 років. Її дебютний роман "Доця" здобув Шевченківську премію в номінації "Література".

Художниця стає свідком переходу від мирного до воєнного життя під час окупації Донецька 2014-го. Починає допомагати українській армії. Підтримує, годує та рятує бійців і біженців. Збирає довкола себе осередок руху опору, за сюжетом.

Про нагороду авторка дізналася на складі в підвалі однієї зі столичних церков. Там волонтерить із початку російського повномасштабного вторгнення. Допомагає сортувати їжу та одяг, зібрані для біженців.

— Почалися обстріли. Над головою лунали залпи протиповітряної оборони. Це збивали ракети, що летіли на столицю. Коли це закінчилося, мені дзвонять і кажуть, що президент підписав указ про присвоєння мені Шевченківської премії.

Я писала "Доцю" про Донеччину, а насправді книжка — історія всієї України. Описує події, які є дзеркальним відображенням того, що відбувається сьогодні. Тільки зараз ми бачимо її логічне продовження, а роман — те, як це все починалося. Єдина відмінність — нині скинуті всі маски. Росія врешті виступила під своїм власним обличчям і показала себе такою, якою вона є. Нарешті війна названа війною. Росії ми переламаємо хребет. Це наша місія. Б'ємося не тільки за себе, а за весь світ. Це велика честь і відповідальність. Не кожному поколінню випадає нагода таке побачити.

Найкращим фільмом назвали драму про підлітків "Стоп-Земля" режисерки 33-річної Катерини Горностай.

Найкращою виставою стали "Погані дороги" режисерки 39-річної Тамари Трунової у київському Театрі на лівому березі. Містить шість новел про жінок на лінії розмежування на Донбасі. Драматургиня 46-річна Наталка Ворожбит поклала в основу п'єси історії військових і цивільних, які зібрала у прифронтовій зоні.

У номінації "Літературознавство і мистецтвознавство" відзначили професора кафедри української літератури Українського наукового інституту Гарвардського університету 78-річного Григорія Грабовича за цикл статей "Переосмислю­ючи Павла Тичину — переосмислюючи український модернізм".

68-річний Микола Рябчук із книжкою "Лексикон націоналіста та інші есеї" — переможець у категорії "Журналістика, пуб­ліцистика".

У номінації "Візуальне мистецтво" — два лауреати. Інсталяція "Крила" художника 74-річного Тіберія Сільваші у львівській Галереї Возницького та виставка, присвячена історії України ХХ ст. "Камінь б'є камінь" у столичному Пінчукартцентрі.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Лауреатів Шевченківської премії нагородять після перемоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути