Ексклюзиви
неділя, 12 березня 2006 19:56

Кріса Рі вразила Батьківщина-мати

Автор: Фото: Олекса Красний
  Кріс Рі привіз на концерт до Києва 12 гітар
Кріс Рі привіз на концерт до Києва 12 гітар

У Києві дав концерт легендарний британський співак Кріс Рі, 55 років, — першокласний гітарист і володар хрипкого оксамитового голосу. П"ять років тому Крісу зробили складну операцію — видалили половину шлунка та дванадцятипалої кишки. Це турне в його кар"єрі останнє. Музикант збирається присвятити себе лише студійній роботі. Хіба що зрідка даватиме концерти в рідній Англії.

Зупинився британець у київському готелі "Редісон". З  журналістами зустрівся в конференц-залі. Його вітали оплесками  й вигуками.

— Я почуваюся наче політик, — знітившись, махає руками Кріс. Він у чорному светрі, трохи змарнілий, без гітари і геть не зірковий.

— Краще грати добру музику, ніж записати три альбоми, а потім  носитися з ними усе життя, — пояснює.

Народився Рі у англійському містечку Мідлсбро, в галасливій багатодітній родині. У нього було четверо сестер і двоє братів. У прощальному турі йому виповнилося 55 років.

— Шкода, що святкував далеко від сім"ї, — каже він.

Батьки Кріса колись тримали крамничку морозива. Там по черзі працювали всі діти. Крістофер теж розпочинав кар"єру як продавець. Та якось зазирнув до друга й почув запис Джо Уолша. Це перевернуло його життя. За чверть століття у світі було продано понад 30 млн копій його дисків. До останнього — "Голубі гітари" — крім 130 пісень, увійшов ще й живопис.

Тепер усі мої друзі грають у гольф, а я малюю

— У 2000-му я переніс важку операцію, — розповідає Рі. —  Реабілітаційний період розтягся на 14 тижнів, а потім ще на  шість місяців. Мені треба було знайти якесь заняття. Дружина принесла пензель і фарби. Тепер усі мої друзі грають у гольф, а я малюю.

— Купують ваші картини?

— Я не збираюся їх продавати. Це хобі. Та вони й дуже великі: два на півтора метра. Найбільше люблю малювати гітари.

Деякі з картин Рі киянам показали на концерті як слайди. А якби глядачі зазирнули за лаштунки, то побачили б там іще 11 "живих" гітар — жовту, помаранчеву, блакитну, білу, синю, червону...

— Удома маю три гітари, — розповідає Кріс. — А ще вісім беру в гастрольні тури, аби не настроювати інструмент на сцені. Моя перша гітара коштувала 28 фунтів, — сміється.

Емоційна київська публіка Крісу сподобалася.

— Найскладніші слухачі в Лондоні, — скаржиться він. — Вони сидять на концертах дуже тихо, ніби не дихають.

Києвом Кріс гуляв мало.

— Я не турист. Мені виспатися б... Зате з вікна авто бачив чудові храми — не гірші за європейські. Та найбільше мене здивувала Батьківщина-мати. Це щось неймовірне...

До Києва Кріс привіз усе необхідне для життя — від світлотехніки до особистих кухарів і дієтологів.

У райдері (гастрольних умовах) співака йдеться про те, що організатори гастролей на першу його вимогу зобов"язані надати такі продукти:

1 кг англійського бекону, 12 помідорів, 0,5 кг грибів, 12 різних фруктових йогуртів, 24 яйця, два тостових батони (1 білий/1 сірий), два цільних батони або багет, 12 штучних хлібців (булочок), 12 кондитерських виробів (пончики, круасани), 6 л свіжого молока, 3 л свіжого апельсинового соку і фрукти у великому кошику.

1951 — народився в англійському місті Мідлсбро, в родині італійця Каміло і югославської ірландки Іфред. Має чотирьох сестер: Кетрін, Джералдіну, Статі й Каміллу та двох братів — Нікнува і Майка
1968 — вступив до журналістського коледжу, але кинув навчання
1973 — запрошують до групи "Магдалена"
1977 — початок сольної кар"єри
1980 — одружився з Джоан Леслі
1983 — народилася донька Джозефіна
1989 — донька Джулія
1995, 2000 — переніс кілька операцій
Лівша. Продав 15 млн дисків. Захоплюється спортивними автомобілями, садівництвом, кулінарією. Колекціонує авіаквитки

Зараз ви читаєте новину «Кріса Рі вразила Батьківщина-мати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути