пʼятниця, 14 травня 2010 04:55

Книжки Ліни Костенко продають від 150 гривень

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Архімандрит Афанасій (ліворуч) з прес-служби ніжинської єпархії Української православної церкви з протоієреєм Олегом шукають на книжковому ринку, що на столичній Петрівці, українські та російські словники. На книги витратили 100 гривень
Архімандрит Афанасій (ліворуч) з прес-служби ніжинської єпархії Української православної церкви з протоієреєм Олегом шукають на книжковому ринку, що на столичній Петрівці, українські та російські словники. На книги витратили 100 гривень

На столичному букіністичному ринку на Петрівці більшість книжок продають по 3–20 грн. Трапляються антикварні видання по 1000 грн.

У будень покупців небагато. Двоє продавців поставили докупи кілька ящиків і складають на них пазли. Інші сортують книжки у своїх ятках. Якщо з"являється покупець, його тихо питають, чого шукає. Тоді шукають серед видань потрібне або голосно гукають: "Гена, в тебе щось про лікування геморою є?"

— Найкраще беруть Шекспіра та Булгакова, — каже 65-річний Олександр Дробін. — З українських питають "Історію козаків" Яворницького. Найдорожчі книжки Ліни Костенко. Вона принципово не брала нагород і не перевидавала своїх творів. Їх дуже мало, ціни на них не падають нижче 150 гривень. Цінуються путівники, атласи, історія стародавнього світу, книги з ювелірної справи. Ціна на такі коливається від 100 гривень.

Найдорожче видання коштує 1000 грн.

— Це "Плодовое садоводство". Йому понад 100 років, — Костянтин Шкурко витягає з ящика грубий том із пожовклими сторінками. — Фотографувати не дам, дуже дороге. Такі екземпляри колекціонери збирають. За державними стандартами, антикваріатом вважається книга 50-річної давності. Але колекціонери цінують тільки дореволюційні. Новіші на порядок дешевші.

Книжки по 3 грн у ящику насипом. Серед них — дитяча література радянських часів. Зверху лежить глянцеве видання про Леонардо Ді Капріо.

— Ціна визначається попитом. Що найчастіше питають, те й дорожчає, — пояснює Костянтин. — А що нікому не потрібне і лежить роками, спускаємо по мізеру.

Двоє священиків у рясах понад годину шукають потрібну літературу. Купують із десяток книжок. Їм навперебій несуть видання мормонів, літературу про те, чи можна вірити церкві, та церковні молитовники. Покупці відмовляють від усього.

"Майн кампф" Гітлера не дістанеш. Вона хоч і не заборонена, але ніхто не хоче мати мороки з перевірками

— Ми із прес-служби ніжинської єпархії Української православної церкви, — говорить архімандрит 38-річний Афанасій. — Шукаємо словники, правописи. Сьогодні купили книжок на 100 гривень.

Витягає з чорного пакета "Трудности русского языка", "Орфографический словарь".

— Нещодавно купили "Труднощі української мови" за 15 гривень та українські словники, — додає протоієрей 30-річний Олег. — Шукали енциклопедичний довідник Чернігівщини 1992 року, але не знайшли. Ще хотіли "Християнську етику" купити, та теж не було.

Невисокий білявий продавець Станіслав першим підбігає до пенсіонерів, які в сумках приносять стару літературу. Здають по 5–10 грн.

— У Стасіка книги не вміщаються в палатку, тому він їх складає прямо на вулиці й накриває поліетиленом, — говорить 62-річний Геннадій Чуйко. — Деколи підходять покупці, питають щось. Я бачу по його обличчю, як він мучиться. Знає, що книга є, але розуміє, що в тих завалах він її не дістане. Тим часом хтось інший переманює клієнта.

В"ячеслав Пушкарьов, 62 роки, продає музичну літературу та платівки.

— Студенти приходять, колекціонери. Платівки недорогі, від 5 до 50 гривень. Найдорожчі — німецькі й американські, їх же тоді контрабандою провозили. Я сам колись колекціонував, мав більше 20 тисяч. Тепер розумію, що не треба було так багато, от і продаю. Деякі просто подобатися перестали.

11-класник Гліб Савченко шукає "Холодний яр" Юрія Горліса-Горського. Його запрошує до своїх книжок Олександр.

— Теоретично знайти тут можна все, — переглядає видання в ящику Костянтин Шкурко. — Правда, "Майн кампф" Гітлера не дістанеш. Вона хоч і не заборонена, але ніхто не хоче мати мороки з перевірками. Ще позбавлять права торгувати.

Чули, що комітет із моралі визнав книжку Ульяненка "Жінка його мрії" аморальною. Але в нас її й не було. Дуже нова. Сюди потрапляють видання, які хоч раз читали.

Зараз ви читаєте новину «Книжки Ліни Костенко продають від 150 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути