Ексклюзиви
вівторок, 23 квітня 2019 06:45

Кейт Аткінсон називають головним автором детективів десятиліття

Кейт Аткінсон називають головним автором детективів десятиліття
Три романи британської письменниці Кейт Аткінсон видали українською. Фото: npr.org

— Це той випадок, коли письменник з'являється нізвідки й одразу здобуває успіх, — каже перекладачка 30-річна Ярослава Стріха про англійку 67-річну Кейт Аткінсон. Працює над її романом "Розшифровка".

18-річна Джульєтта 1940-го починає працювати друкаркою у британській контррозвідці MI5. Розшифровує та фальсифікує записи розмов прихильників Гітлера. Ті гуртуються навколо Ґодфрі Тобі — шпигуна, який вдає агента гестапо із завданням викрити симпатиків Третього Рейху. Згодом друкарку відправляють як агента під прикриттям добути список імен мережі британських нацистів, за сюжетом.

— Шпигунські інтриги з подвійними і потрійними агентами стають для авторки приводом роздумів про ненадійність пам'яті й людських знань про себе, — продовжує Ярослава Стріха. — Особливо в переломні моменти, коли біо­графії починають нашвидкуруч клепати з брехні й уламків літературних штампів.

Кейт Аткінсон — це перше повоєнне покоління. В її родині кілька ветеранів Другої світової, але говорили про свій досвід мало. У творах авторка неодноразово звертається до теми війни.

Травматичний досвід і адаптація ветеранів до мирного життя — ці проблеми у творчості Аткінсон суголосні сьогоднішнім українським реаліям. Багато наших співітчизників живуть так, ніби війна не точиться за якихось кількасот кілометрів.

На Заході досвід війни почали проговорювати вже після Першої світової. А в нас прогалина залишається й досі. Є, наприклад, "Україна в огні" Олександра Довженка, і майже все. Тому має значення переклад суголосних текстів світової літератури на цю тему.

Зазвичай письменник починає кар'єру з маленьких оповідань у якомусь журналі, потім видає перший роман, можливо, не дуже успішний. Поступово завойовує любов і пошану аудиторії та критиків. Кейт Аткінсон свого часу провалила захист дисертації та працювала на принагідних роботах, зокрема секретаркою. У літературі дебютує порівняно пізно. Її перший роман "За лаштунками в музеї" про шість поколінь жінок однієї родини вийшов 1995-го, коли їй було 44 роки. Одразу стає яскравою зіркою на літературному небосхилі. Здобуває авторитетну британську літературну нагороду — Премію Коста.

Кейт Аткінсон — це не письменниця виключно для критиків. Уміє говорити про складні речі просто, розповідаючи цікаву історію. У неї є успішна екранізована серія романів про приватного детектива Джексона Броуді. Американський фантаст Стівен Кінґ назвав цикл "головним детективним проектом десятиліття". Аткінсон займає одразу дві ніші. З одного боку, пише академічну літературу з історичним аналізом. Із другого — в популярному жанрі, який багато хто вважає низьким. І те, й інше — майстерно.

Українською в перекладі Ярослави Стріхи протягом 2017–2018 років вийшли три романи Кейт Аткінсон: "За лаштунками в музеї", "Руїни бога", "Життя за життям". Книжки випустило видавництво "Наш Формат".

Зараз ви читаєте новину «Кейт Аткінсон називають головним автором детективів десятиліття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути