Ексклюзиви
четвер, 26 лютого 2009 19:49

Картини Тетяни Бердник конкурують із Сальвадором Далі

41-річна Тетяна Бердник із чоловіком і сином живе у двоповерховому будинку в селі Рожни під Києвом. Жінка створює картини із сухих квітів. У деяких використовує до 30 рослин. Американський мільйонер повісив картину Тетяни Бердник замість полотна Сальвадора Далі.

Перші свої картини Бердник продавала у Верховній Раді.

— За чотири дні виставки зайшов журналіст Вересень і троє тодішніх депутатів — Микола Жулинський, Володимир Яворівський і Михайло Горинь. Інші йшли на розпродаж годинників зі стразами Сваровські. Коли помічали, що я продаю картини, втікали в туалет, — згадує жінка.

Квіти Тетяна вирощує на клумбах, збирає біля будинків. Говорить, перехожі думають, що вона шукає порожні пляшки. Сушить між сторінками старих книжок "Українська література. 9 клас" та "Історія КПРС".

— Спіднички для панночок роблю з петунії, тигрових лілій, гладіолусів, піонів і водоростей. За водоростями сама пірнала, коли відпочивала на морі. Люди цікавилися, для чого вони мені. Казала, на салат. Стовбуром дерев служать засушені шкірки бананів.

Робити картини з сушених квітів Тетяну Бердник навчила колишня працівниця столичного ботанічного саду Ніна Мінченко 12 років тому:

— Вона в Маріїнському парку продавала свої картини. Мій батько і її чоловік були друзями. Ніна запросила мене в гості й навчила робити полотна.

У вітальні на підвіконні лежать пінцети, щипчики, пензлики.

— Ці пензлики лише для клею ПВА, — пояснює. — Свої картини роблю з квітів, листя, трави, плодів.

Пейзажі Бердник купує американський банкір Всеволод Саленко:

— Він тримає українську кредитну спілку в Америці. Першого разу купив десять полотен. Я просила 20 доларів за роботу, а він дав по сто за кожну. Пізніше казав, що одну з картин подарував знайомому мільйонерові. Той зняв картину Сальвадора Далі й повісив мою.

Я просила 20 доларів за роботу, а він дав по сто за кожну

Найдешевші картини Тетяни коштують 150 грн. Полотна, викладені з іван-чаю, коштують 300 грн. Це рідкісна рослина, яка росте на піщаних ґрунтах.

Шість років майстриня проводить майстер-класи з флористики:

— Найчастіше приходять дружини бізнесменів, яким нічим удома зайнятися. Спочатку просила за урок 30 гривень, тепер — 150. Курси складаються з шести уроків.

Зараз ви читаєте новину «Картини Тетяни Бердник конкурують із Сальвадором Далі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути