пʼятниця, 20 жовтня 2017 00:35

Обрали режисера театру Франка

Обрали режисера театру Франка
Обрали режисера театру Франка Дмитра Богомазова Фото:lb.ua

Головним режисером Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка обрали Дмитра Богомазова, 53 роки.

— Ця подія вплине на українську театральну дійсність. Від Богомазова залежить вибір репертуару. Також склад, врівноваження трупи — за віком, за статями, амплуа. Він позбудеться баласту, визначатиме режисерів вистав, — каже театрознавець Ганна Веселовська, 55 років.

Посада головного режисера театру Франка була вакантна. З 2012-го його очолює Станіслав Мойсеєв. Згідно прийнятому 2015 року Закону про театри й театральну справу, керівних посад у театрі є дві — головний режисер і директор-художній керівник. Головного режисера обирає спеціальне журі. Директора-художнього керівника призначають терміном на п'ять років.

— Богомазов — не лише відомий режисер. Він людина, яка має свою естетику і стилістику. Його вистави визнають у багатьох країнах світу, — продовжує Веселовська. — Очолити театр Франка — велика відповідальність. Доведеться знаходити компроміс. Адже естетика багатьох постановок у репертуарі Франка — застаріла. Ті спектаклі, що тут грають, часто не відповідають лінії, яку сповідує Дмитро Богомазов. Вистави цього режисера — інтелектуальні. Ніхто не приходить на них розважатися.

У репертуарі театру ім. Івана Франка вже йдуть два спектаклі Дмитра Богомазова: "Морітурі те салютант", із латинської означає "приречені на смерть вітають тебе", за новелами Василя Стефаника й "Ліс" за Олександром Островським.

— Театр не лише мусить працювати на публіку, а й іти на випередження, формувати смаки. І якраз Богомазов своєю творчістю робить це. Йому доведеться працювати з великим, потужним, амбіційним колективом. Муситиме міняти театр і водночас — щось змінювати в собі. Це складно. Робота не одного дня. Думаю, зміни побачимо не раніше, ніж за рік. Театр Франка збагатиться від його приходу.

Зараз ви читаєте новину «Обрали режисера театру Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути