пʼятниця, 15 березня 2019 09:05

Хто співає у мультфільмі "Жив-був пес", дізналися через 37 років

Хто співає у мультфільмі "Жив-був пес", дізналися через 37 років
Гурти "Горлиця" та "Яворина" виступили на концерті "Багатоголосся Полтавщини" в київському Музеї Івана Гончара. Фото: facebook.com

— Дослідила, хто справді співає у мульт­фільмі "Жив-був пес", — каже мистец­тво­знавиця 32-річна Ганна Пеліна.

1982 року на московській студії "Союзмультфільм" вийшла екранізація української народної казки "Сірко".

Господарі вигнали старого собаку. Допоміг псу повернутися до людей вовк. За це звіра свійський товариш запросив на хазяйське весілля. Наївшись і напившись досхочу, сіроманець заспівав, за сюжетом.

— Режисер Едуард Назаров мав науковий підхід, — продовжує Ганна Пеліна. — Зробив етнографічно точну стрічку, зокрема в зображенні побуту. Міг би просто використати якусь симфонічну музику, але вирішив передати справжній сільський колорит через народні пісні.

Назаров приїхав в Україну. Відвідував музеї. Співробітники київського Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. Максима Рильського подарували мультиплікаторові магнітофонну бобіну. Але там не було студійних записів пісень "Та косив батько, косив я" і "Ой там на горі", які звучать у мультику в дуже високій якості. Така потужна звукозаписувальна техніка була тільки в Українського радіо. З бобіни у стрічку ввійшла лише одна композиція — петрівка "Щоб до мене соловей прилітав". Її фонове звучання і чутно у сцені зустрічі Пса з Вовком у лісі. Це запис репетиції студентського фольклорного ансамблю Київської консерваторії, у якому співали Сергій Каушан і Сергій Ципляєв.

Уважалося, в "Жив-був пес" співає гурт "Древо" із села Крячківка Пирятинського району Полтавщини. А насправді жодної пісні в його виконанні там немає.

У період шаленої популярності мульт­фільму "Древо" було одним із найвідоміших автентичних гуртів. Імовірно, тому журналісти помилково вирішили, що співає саме цей колектив. Його учасники цього не заперечували. До того ж у репертуарі крячківського колективу теж є пісні "Та косив батько, косив я" і "Ой там на горі".

Цілковиту відмінність між "Древом" і записами зі стрічки підтвердили фахівці, зокрема музикознавець Євген Єфремов. Він зазначив, що "ансамбль майстрів" із Крячківки має характерні й неповторні тембри голосів, особливу фактуру і рідкісну злагодженість звучання, яку неможливо сплутати.

— У фондах Українського радіо я випадково натрапила на записи тих самих пісень із фільму, — розповідає Ганна Пеліна. — Звучать точнісінько, як у мультику. Ті ж мелодичні звороти, темпоритм. Реєстри до дисків підтверджують назви сіл, ансамблі яких записали ту чи іншу композицію. Жартівливу "Та косив батько, косив я" виконує гурт "Яворина" із села Солониця, а баладу "Ой там на горі" колектив "Горлиця" із Пулинців Лубенського району Полтавщини.

Студійні записи цих пісень робили у 1980-х для конкурсу "Золоті ключі" на Українському радіо.

Едуард Назаров помер 2016-го. Ніколи не говорив про конкретних виконавців пісень з мультику. І в титрах цієї інформації немає. Тепер історична справедливість відновлена.

Гурти "Горлиця" та "Яворина" виступили на концерті "Багатоголосся Полтавщини" в київському Музеї Івана Гончара.

Зараз ви читаєте новину «Хто співає у мультфільмі "Жив-був пес", дізналися через 37 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути