середа, 12 березня 2008 16:05

Харківський "Театр 19" зіграв "Чмо" та "Любофь"

Київ із гастролями відвідав харківський "Театр 19". На сцені ТЮГу показали дві вистави. Першою зіграли "Чмо" за п"єсою Володимира Жеребцова.

"Театр 19" був створений 2000 року в Харківському інституті мистецтв. Тоді випустили першу виставу "Емігранти". Колектив складався з режисера Ігоря Ладенка, 31 рік, і двох акторів — екс-гітариста гурту "5"NIZZA" Сергія Бабкіна, 29 років, та Олега Дідика, 30 років.

Після спектаклю глядачі цікавляться в режисера, чому театр має назву "19".

— Із самого початку помітили, що це число нам допомагає, — пояснює Ігор Ладенко. — Прем"єри грали 19 числа, якісь нагороди давали теж 19-го.

— А також ви затримали виставу на 19 хвилин, — дорікає глядач біля виходу.

Ладенко виправдовується пробками.

Дія спектаклю "Чмо" відбувається на господарському дворі армійської частини поблизу космодрому Байконур. У глухому степу двоє солдатів доглядають свиней.

— Я не можу сказати, що наша вистава про армію, — каже Ладенко. — Та й, щиро кажучи, жодна людина з нашого колективу не служила. Нам захотілося поговорити про те, як народжується дружба, як виникає взаєморозуміння між людьми. Адже армійський статут все одно не замінить людських стосунків.

— Моя роль викликала у мене спочатку супротив, — каже актриса Наталя Іванська. — Я хотіла зіграти сестру солдата, а дали роль армійської буфетниці, яка "обслуговує" всю роту.

Другого вечора показали "Любофь" за п"єсою американця Меррея Шизґала. Актори розігрують любовний трикутник. Друга сім"ї грає Сергій Бабкін. Глядачі сидять на приставних стільцях, у проходах між рядами на східцях.

— Виставу граємо з 2001 року, — каже Сергій Бабкін. — Я перш за все актор, а вже потім музикант.

У репертуарі театру шість вистав. Ставлять переважно сучасні зарубіжні п"єси.

— Перед класикою у мене страх, — зізнається Ладенко. — Треба мати сміливість, щоб робити тисячну версію "Чайки" Антона Чехова, при цьому поставити так, як цього ще ніхто не робив.

Зараз ви читаєте новину «Харківський "Театр 19" зіграв "Чмо" та "Любофь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути