середа, 19 квітня 2017 00:40

"Ладен відрізати ногу, тільки б до мене хтось прийшов"

Автор: ФОТО з сайта www.facebook.com/Anna Chipko
  Вчителька української мови київської приватної школи Ганна Чіпко отримала премію імені Олеся Гончара за свій другий роман ”Гривна”. Вона також автор збірок оповідань ”Таємниці Лисої гори”, ”Примхи Амура” та роману ”Хмиз для дракона”
Вчителька української мови київської приватної школи Ганна Чіпко отримала премію імені Олеся Гончара за свій другий роман ”Гривна”. Вона також автор збірок оповідань ”Таємниці Лисої гори”, ”Примхи Амура” та роману ”Хмиз для дракона”

— Батька не стало торік. Останніми його словами були: "Добре, що вмираю в Україні, а не у цій жахливій ДНР", — розповідає 69-річна письменниця Тетяна Куштевська.

З 1991 року живе в німецькому місті Ессен. Виросла у селищі Новгородське на Донеччині. До 1951-го називалося Нью-Йорк. 20 років тому Тетяна Куштевська з чоловіком бізнесменом Дітером Карренбергом заснувала Міжнародну літературну премію імені Олеся Гончара.

— 93-річна мати зараз живе на Донеччині. За три кілометри від ДНР. Не хоче полишати хату, яку з батьком побудували, і його могилу. Мріяла влаштувати їм старість-свято. Щоб вони подорожували, відпочивали, ні про що не турбувалися. Тепер, через імперські амбіції Кремля, мати має жити в неспокої та страху, — продовжує письменниця.

Премія імені Олеся Гончара відзначає літераторів до 30 років. Церемонія нагородження відбулась у Спілці письменників.

— Юрій і Софія Андрухович, Сергій Жадан, Андрій Курков та Оксана Забужко добре знані в Німеччині автори. Чекаю на наступне покоління українських письменників. Важливо підтримувати молодих. Тарасу Шевченкові було 25 років, коли він написав поему "Катерина". У 22 роки Микола Гоголь створив "Вечори на хуторі біля Диканьки".

Переможці в номінаціях "Поезія", "Мала проза" та "Публі­цистика" отримали по 300 євро — 8550 грн.

Найкращою збіркою оповідань назвали книжку "Дорога додому" 30-річної киянки Марії Карп'юк. Викладає англійську в школі.

— Найбільше вразило оповідання "Солдатик". Реалістичні образи персонажів надовго залишаються в пам'яті. Щемить серце. Авторка влучно підмітила світосприйняття новобранця, — розповідає голова журі поет 79-річний Петро Перебийніс.

— Головний герой Антон зважується поїхати воювати на Донбас, бо життя не склалося. Він сирота, виховувався в дитячому будинку. Каже: "Ніхто ніколи не любив мене. Життя — пустка". Потрапляє в госпіталь із пораненням у ногу. На сусідній кушетці лежить солдат без руки й без ноги. Його відвідують багато родичів. Не хоче їх бачити — відвертається, сердиться. Дивиться на поранену ногу сусіда з заздрістю. Антон думає, що був би ладен відрізати ногу. Тільки б до нього хтось прийшов.

За збірку поезій "Ліс, про який ніхто не знав" премію отримав 26-річний Кирило Поліщук із Кропивницького.

— Війна вже стала жорстокою реальністю для нашого покоління, — каже переможець у номінації "Публіцистика" випускник Київської військової академії 23-річний Назарій Пінчак. Іванофранківець має звання лейтенанта.

— Отримав премію за нарис "Обличчя війни". Складається з кількох частин. Про Першу та Другу світові розповідаю через історію моєї родини. Прадід Павло воював у Червоній армії. Пропав безвісти десь у Латвії. Баба Марія народилася без батька. Розповідаю також про 12 моїх колег, які загинули на Донбасі в наші дні. Олесь Гончар у "Прапороносцях" і "Людині і зброї" засуджував війну як інструмент досягнення політичних цілей. Жодна не варта навіть одного людського життя.

У номінації "Проза" 550 євро — 15,6 тис. грн — отримала вчителька української мови з Києва 27-річна Ганна ­Чіпко.

Головні герої її роману "Гривна" Олександр і Євгенія подорожують Україною на мотоциклі. Біля середньовічної фортеці Тустань на Львівщині у печері натрапляють на дивні символи. Дівчина перевтілюється на скіфську богиню Табіті — символ добробуту, хранительку домашнього вогнища.

Зараз ви читаєте новину «"Ладен відрізати ногу, тільки б до мене хтось прийшов"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути