середа, 11 квітня 2018 06:25

Фільм "Чорний козак" зняли на єдиній в Україні шкільній кіностудії

Фільм "Чорний козак" зняли на єдиній в Україні шкільній кіностудії
Голвного героя фільму "Чорний козак" втілив керівник проекту "Козацька чайка "Пресвята Покрова" Василь Середенко. Фото - cit.ckipo.edu.ua

П'ять українських фільмів вийдуть у прокат у квітні.

Головний герой драми "Тримай біля серця" їде воювати добровольцем на ­Донбас.

— Він — колишній військовий, — розповідає режисер Валерій Шалига, 54 роки. — Служив ще в радянській армії. Працює водієм. Начальство знущається. З дружиною немає порозуміння, залишаються разом через доньку Зоряну. На передовій командував блокпостом. Їх оточили сепаратисти. Наші не здалися, дали відсіч ворогу. В цій частині картини описуємо реальну ситуацію на 32-му блокпосту.

Події мирного життя для фільму "Тримай біля серця" знімали у Вінниці, батальні сцени — в Калинівському районі області. Прем'єра стрічки відбудеться 12 квітня.

19 квітня в прокат виходить українсько-австрійська драма "Січень-березень" Юрія Речинського, 31 рік. В основі сценарію — ситуація в сім'ї режисера.

Молоде подружжя — австрійка Анна й українець Юрій потрапили в автомобільну аварію. Жінку привозять у криворізьку лікарню, вона тяжко й повільно одужує. Чоловік відчуває зневіру, втрачає надію, любов, за сюжетом.

Також 19 квітня відбудеться прем'єра психологічної драми "П'ята терапія".

Головну роль зіграв одеський поет і актор Станіслав Домбровський, 39 років.

— Познайомилися зі Стасом, коли він вийшов із в'язниці, — розповідає режисерка Аліса Павловська, 30 років. — Із 14 років вживав наркотики. У 17 дізнався, що в нього ВІЛ. За крадіжки відсидів 10 років. Морально не була готова з ним працювати. Через рік я зустріла Стаса на інших зйомках. Він змінився. Одружився, в нього народилася здоровий син. Розказав свою історію. Вирішила зняти про це кіно. Показуємо його життя з дитинства. Коли Стасу було 6 років, вагався — вкрасти чи не вкрасти. Якби він не поцупив годинник у гаражі, то, можливо, нічого не було б. Фільм про те, що хоч як глибоко опустилася людина, за бажання може змінити своє життя. І хотілося б, щоб цей фільм відбив охоту почати вживати наркотики. В картині практично немає професійних акторів, окрім Наталії Бузько. Знімалися переважно люди з оточення Стаса. Грали самих себе. Один із них, дядя Степаша, вже помер. Показали й життя наркоманів у в'язниці. Багато з наших героїв сиділи там. Самі робили декорації камери, приносили реквізити.

26 квітня відбудеться прем'єра політичної мелодрами "Зрадник" та історичної казки "Чорний козак".

1970‑ті роки. Режисер Одеської кіностудії зняв фільм про боротьбу українців за незалежність у 1920-х. На антирадянську стрічку "Холодний Яр" звернули увагу в КДБ. Стажерці кіностудії доручають перемонтувати картину. Вона розуміє, що має захистити історичну правду, за сюжетом фільму "Зрадник".

10 років тривала робота над картиною "Чорний козак". Дія відбувається біля Умані на Черкащині у XVII ст.

— Чорний козак — це воїн Василь, проклятий за те, що заснув на чатах, — розповідає режисер Владислав Чабанюк, 54 роки. — Може виходити лише ночами. Закоханий у сусідку Ганну Шуличиху, допомагає їй по господарству. На село нападають татари. Чорний козак б'ється з бусурманами. Самопожертвою заради інших, героїзмом знімає прокляття.

Головну роль зіграв Василь Середенко.

— Він — не професійний актор. Козакує з 1980-х. Був капітаном козацької чайки "Спас". Доплив на ній із Києва до Лондона. Зараз займається вихованням дітей у козацькому дусі.

Фільм "Чорний козак" зняли за мотивами казки Сашка Лірника на єдиній в Україні шкільній кіностудії "Мальва". Діє в селі Легедзине Тальнівського району на Черкащині.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Чорний козак" зняли на єдиній в Україні шкільній кіностудії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути