пʼятниця, 21 вересня 2018 00:35

Євсевія Мандичевського помилково називають румунським композитором

Євсевія Мандичевського помилково називають румунським композитором
Євсевія Мандичевського помилково називають румунським композитором Фото: АСС

– Композитора Євсевія Мандичевського помилково називають румунським, – каже диригент симфонічного оркестру Чернівецької філармонії 43-річний Йосип Созанський. Колектив готує прем'єру кантати "Буковий край". 4 жовтня виконають її в Київській філармонії.

– Мандичевський народився 1857-го на Буковині. Вчився та працював у Відні, але завжди повертався додому. Написав хорові твори на вірші Тараса Шевченка, опрацьовував українські народні пісні. Найкращу музику створив у Чернівцях. Сучасні містяни мало знають про свого земляка. У Румунії відзначали кожен ювілей Мандичевського, а в Україні не було про це жодної згадки. Якщо відмовляємося від свого композитора, інші народи його присвоюють.

Кантата "Буковий край" і ще два твори вважалися втраченими. Ходили чутки, що рукописні партитури донька Мандичевського надіслала з Праги до Чернівецького університету. Два роки тому докопалися до них із австрійським дослідником Дітмаром Фрізенеггером. Твори потонули у стосах неопрацьованих паперів.

"Буковий край" – данина композитора рідним місцям.

Це масштабний твір. Триває півтори години. До постановки долучили майже 100 людей – оркестр, хор, танцівників. Кантата написана німецькою, виконаємо її мовою оригіналу. Актор час від часу буде пояснювати глядачам українською, що відбувається на сцені.

Твори Мандичевського невідомі, але геніальні. Міг написати більше, якби приділяв більше часу. Був насамперед викладачем і теоретиком. За життя прославився як музичний видавець. Першим упорядкував творчість австрійського композитора Франца Гайдна.

Після прем'єри в Києві "Буковий край" планують показати в Чернівцях.

Зараз ви читаєте новину «Євсевія Мандичевського помилково називають румунським композитором». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути