четвер, 03 вересня 2009 20:13

Євген Євтушенко чистив краваткою черевики Дмитра Чирипюка

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Художній керівник театру імені Івана Франка Богдан Ступка мріє поставити мюзикл за сюжетами з українських романсів. ”У театрі багато акторів, які мають академічні голоси. Їх і запросимо в цей спектакль”, — каже він
Художній керівник театру імені Івана Франка Богдан Ступка мріє поставити мюзикл за сюжетами з українських романсів. ”У театрі багато акторів, які мають академічні голоси. Їх і запросимо в цей спектакль”, — каже він

4 вересня у столичному театрі ім. Франка відкриється 90-й театральний сезон. Планують показати сім прем"єр.

— Минулого сезону шість акторів нашого театру на Брайтон-Біч грали уривки з вистави "Тев"є-Тевель", — розповідає художній керівник театру 68-річний Богдан Ступка. — Нашою виставою зацікавилися, хочуть, щоб ми її показали на Бродвеї. Скоро продюсер приїде до Києва, щоби подивитися її всю. Ще плануємо показати там спектакль "Едіт Піаф", — тричі плює через плече, щоб не наврочити. — Це успіх! Ще жоден український театр на Бродвеї не грав.

Новий сезон франківці відкриють виставою "Назар Стодоля" режисера Юрія Кочевенка за п"єсою Тараса Шевченка. Прем"єра відбулася торік.

— "Стодолю" наші режисери ставили кілька разів. Але всі інтерпретації були нецікавими. Лише Юрію Кочевенку вдалося поставити спектакль, який глядачі дивляться із задоволенням. Якось підслухав розмову двох жінок у фойє. Одна каже: "Невже це написав Тарас Шевченко?". Зрозумів, що їм вистава сподобалася.

25 вересня покажуть першу прем"єру сезону. Нею стане вистава режисера 50-річного Дмитра Чирипюка "У неділю рано зілля копала" за повістю Ольги Кобилянської.

— Уже поставили окремі сцени, — розказує він. — Гратимуть молоді актори. Не хочу, щоб спектакль вийшов драматичним, бо трагедій у нашому житті й так вистачає. Буде багато гуцульського фолку, козацьких пісень, анекдотів.

Це успіх! Ще жоден український театр на Бродвеї не грав

— Цю виставу хоче поставити сам Єжи Гофман, — озивається Богдан Ступка. — Він думав робити спектакль про Довбуша. Але почав копатися в цій притчі й завагався. Якось подзвонив мені й каже: "Хочу поставити "У неділю рано зілля копала". Я вислав йому текст.

Дмитро Чирипюк говорить, що найважче було працювати над спектаклем "Мушкетери".

— П"єсу написав російський поет Євген Євтушенко. Придумав 62 дії, наче в кіно. Довелося зводити багато сюжетних ліній в одну. На прем"єрі Євтушенко став переді мною на коліна. Зняв свою краватку за 2 тисячі гривень і почав чистити мені черевики. У виставі була фраза "Почистімо совість і черевики".

Режисер Юрій Одинокий працює над новою виставою "Дивна пригода із містером Кеттлом" за п"єсою Джона Прістлі. Прем"єру покажуть у листопаді.

— Ще хочу поставити спектакль за романом київської письменниці Люко Дашвар "Молоко з кров"ю". Інші її романи — кіношні, а цей підходить для театру. Також поет Сергій Жадан зараз пише п"єсу для нас "Гімн демократичної молоді". У вересні має її здати.

— А моя ідея-фікс — поставити мюзикл, — додає Богдан Ступка. — У нас багато акторів, які мають академічні голоси. Львів"янин Сашко Зелінський зібрав українські романси. Зробимо спектакль за їхніми сюжетами. Вони надзвичайно мелодійні, з прекрасними текстами. Мені найбільше подобається пісня "Ой ти, дівчино, з горіха зерня".

Донецькі актори покажуть стриптиз

Відверта комедія "Ladies night. Тільки для жінок" відкриє 18 вересня сезон у Донецькому муздрамтеатрі. Пускатимуть на спектакль тих, кому виповнилося 16 років.
— Це смілива комедія за п"єсою новозеландських драматургів Ентоні Мак-Картена та Стівена Сінклера, — розповідає художній керівник Марк Бровун. — Її ніколи не ставили в українських театрах, проте з успіхом ішла в багатьох країнах. 2001-го стала найкращою комедією року в Франції.
У творі йдеться про англійське промислове містечко. Там по черзі закриваються шахти, працівників скорочують. Шість друзів, які залишилися без роботи, вирішують стати стриптизерами.
В Одеському театрі опери та балету сезон розпочався 16 серпня.
— Зазвичай відкриваємо 1 серпня, — каже виконувач обов"язків директора Анатолій Дуда. — У нас курортна зона, тому маємо працювати і влітку. Плануємо шість прем"єр. До нового року презентуємо балетний спектакль "Айболить" на музику Ніно Рота, його поставить київський хореограф Алла Рубіна. Над оперою Пуччіні "Турандот" працюватиме італійський режисер Італо Нунціата. Налагоджувати зв"язки з іноземцями нам допомагає піаніст Олексій Ботвінов. Він — арт-директор театру. Художній керівник московського театру імені Чехова Олег Табаков погодився поставити "Пікову даму". Оновимо також оперу-балет Віталія Губаренка "Вій" та оперу Моцарта "Дон Жуан". З українських вистав готуватимемо оперу Юрія Мейтуса "Украдене щастя". Вона вийшла дуже мелодійна, тому й подобається нашим артистам.
Виставу " Казка про калинову сопілку" за твором Оксани Забужко у жовтні покаже Чернівецький театр ім. Кобилянської.
— Це маловідома повість Забужко, — розказує художній керівник Людмила Скрипка. — У ній по-новому обігрується казка про бабину та дідову дочок. Це буде кримінальний детектив, коли в зруйнованій сім"ї гинуть діти. Ставити сучасних авторів ризиковано, але ми свідомо йдемо на це. Торік показали прем"єру "Солодкої Дарусі" за романом Марії Матіос. Об"їздили з неї всю Західну Україну. За рік на цю виставу продали 10 тисяч квитків.

Зараз ви читаєте новину «Євген Євтушенко чистив краваткою черевики Дмитра Чирипюка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути