вівторок, 25 квітня 2017 07:45

"Це тільки в Україні свої нікому не потрібні, продовжують москвичів запрошувати"

Автор: ФОТО З САЙТА www.facebook.com/Українська Кіноакадемія
  Володар ”Золотої дзиґи” в номінації ”Найкращий оператор-постановник” Микита Кузьменко (праворуч). Нагороду отримав за документальний фільм Остапа Костюка ”Жива ватра” про чабанів в українських Карпатах. Поряд — режисер Любомир Левицький показує долоні з назвою свого нового фільму ”Чорна п’ятниця”. Зніматиме його в США
Володар ”Золотої дзиґи” в номінації ”Найкращий оператор-постановник” Микита Кузьменко (праворуч). Нагороду отримав за документальний фільм Остапа Костюка ”Жива ватра” про чабанів в українських Карпатах. Поряд — режисер Любомир Левицький показує долоні з назвою свого нового фільму ”Чорна п’ятниця”. Зніматиме його в США

— Он, звьозди дефілюють, — каже бородань в окулярах дружині в зеленому плащі.

20 квітня пополудні столична автобусна зупинка "Поштова площа" закрита. Поряд застелили червону доріжку до готелю "Фермонт". О 21:00 тут почалася церемонія нагородження першою національною кінопремією "Золота дзиґа".

— Кожна нація, яка себе поважає, відзначає кінематографістів. Символічно, що саме сьогодні Петро Порошенко підписав закон, за яким із бюджету на кіно виділять півмільярда гривень. Крім гарних фільмів, треба народжувати зірок і мати для них власний "Оскар", — каже арт-директор "Золотої дзиґи" Алік Шпилюк, 59 років.

Переможців визначали голосуванням 243 члени створеної цього року Української кіно­академії. На премію висунули 76 фільмів, зокрема 12 — повнометражних.

— Вибачте, що не у смокінгу. Згадав Сергія Параджанова. Його запросили на фестиваль у голландський Роттердам, а костюма з метеликом він не мав. Зате на вулиці побачив табличку "ноу смокінґ" (не курити англійською. — ГПУ). І з нею пройшов на захід. Приклад того, що вихід можна знайти завжди, — каже зі сцени кінокритик Сергій Тримбач, 66 років. Він разом із міністром культури Євгеном Нищуком вручив "Золоту дзиґу" за внесок у розвиток українського кінематографа 79-річній акторці Ларисі Кадочниковій.

— Українське кіно — на підйомі. Тільки зараз українці починають знімати фільми про себе. Про свої долі, міста, боротьбу, героїзм. І це починає бути індустрією, — говорить віце-прем'єр із гуманітарних питань 48-річний В'ячеслав Кириленко.

Шість "Золотих дзиґ" отримала драма "Гніздо горлиці" — про українських заробітчан в Італії. Картину назвали найкращим фільмом, а її постановника 41-річного Тараса Ткаченка — найкращим режисером. У номінації "Найкращий актор і актриса другого плану" нагороди дісталися Миколі Боклану і Наталії Васько. Вони також зіграли у "Гнізді горлиці".

Віталія Лінецького з київського Театру на Лівому березі посмертно відзначили за найкращу чоловічу роль. Актор помер 2014-го, не завершивши зйомок.

— Коли "Гніздо горлиці" побачили поляки, дивували: чому знімав не у них. Один із моїх друзів-поляків розказав, що тема фільму йому близька. У молодості він їздив працювати в Німеччину — посудомийником у китайському ресторані. Для берлінців азійці були другим сортом. А він був другим сортом для другого сорту, — розповідає режисер Тарас Ткаченко.

— Нарешті вода. Пропонують то шампанське, то пиво, то вино. А я всю церемонію мріяла просто горло промочити, — каже 45-річна Римма Зюбіна. Лауретка "Золотої дзиґи" за найкращу жіночу роль виходить із залу. В кімнаті для преси на столі бачить пляшку мінералки. Наливає собі у склянку. Вдягнена у довгу темно-синю сукню. У "Гнізді горлиці" зіграла заробітчанку Дарину, яка повертається в рідне буковинське село вагітною від одруженого італійця. Була в нього хатньою робітницею.

— Українська діаспора по усьому світі запрошує нас із фільмом. У Брюсселі до нас підбігла представниця організаторів фестивалю і каже: "Що ж ви за картину привезли? Українка одного чоловіка зі світу звела, іншого завела. На сеанс прийдуть представники НАТО, ЄС, будемо потім про безвізовий режим розмовляти. В якому світлі вони Україну побачать?" — розповідає Римма Зюбіна. — А от був би безвіз, Дарина засумувала за домом і повернулася. А так мусила відробляти 500 євро для подруги Галі, що допомогла в Італії влаштуватися.

Актриса майже три роки не знімається. Бо пропонують ролі переважно в російських серіалах.

— Гонорари великі, але я з голоду не помираю, аби погоджуватися. Відкрила для себе іранського режисера Асгара Фархаді. Його картина "Комівояжер", як і попередня, отримала "Оскар". Є ж в Ірані актори, це тільки в Україні свої нікому не потрібні, продовжують москвичів запрошувати.

"Золоту дзиґу" вручили в 14 номінаціях.

Зараз ви читаєте новину «"Це тільки в Україні свої нікому не потрібні, продовжують москвичів запрошувати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути