вівторок, 09 жовтня 2012 06:15

"Еротичну літературу почали купувати. Раніше соромилися"

— Із хлопцями краще не говорити. Лякаються й тікають одразу, — каже заступник директора видавництва "Нора-друк" Валентина Савицька, 56 років. Увечері 4 жовтня вона стоїть за книжковим прилавком у столичному "Мистецькому Арсеналі". Цього дня тут удруге розпочався літературний фестиваль "Книжковий Арсенал". Тривав до 8 жовтня.

— Дуже мало купують цього року. Гривень 300 за день заробила, — розповідає Савицька. Її стенд ділять два видавництва. — В Анети з "Кальварії", може, трохи більше — у них ось тільки вийшла нова книжка Євгенії Кононенко "Російський сюжет". То добре беруть її. Ми вже кілька років разом стоїмо, дешевше так і зручніше.

Відвідувач років 20 гортає всі наявні книжки Ірен Роздобудько. Постійно поправляє великі окуляри, морщиться. За 15 хв. мовчки йде.

— Ось так цілий день: дивляться, розпитують і йдуть. А то ще кажуть: "Дякуємо, що розповіли, дуже цікаво, з інтернету скачаємо". З появою електронних книжок набагато менше друкованих купують. Раніше на Львівському форумі не встигала пакувати. Стосами нагрібали, не питали ціну навіть. 2010-го найбільший сплеск був. Торік на 15 відсотків менше продали. А цього року — аж на 46 відсотків.

Якийсь час стендом ніхто не цікавиться. Хвилин за 20 підходить перекладачка 21-річна Анна Карягіна. Хапає збірку колонок "Морквяний лід" Андрія Бондаря:

— Скільки коштує? Обожнюю його, в інтернеті кілька років читаю. Давно мріяла мати на папері.

— Як авторів добираєте? — питаю у Валентини Савицької.

— Присяду трошки, з одинадцятої ранку на ногах, — розказує. — Але морально втомлююся більше — коли нічого не купують. Якось уже є внутрішнє чуття, що буде продаватися, а що — ні. Буває, не попадаємо. Яна Дубинянська, наприклад, погано йде. Цікаві книжки, дуже житейські, та про нереальні країни. А буває, нічого особливого не очікуємо, а виходить бум. Так було із романом "Пів'яблука" Галини Вдовиченко. Будемо перевидавати, досі добре купують. Ми як дитячий садок — відкриваємо авторів, розкручуємо, а вони потім в інші видавництва тікають, де грошей більше.

— Цікава ця книжка, читали вже? — фарбована білявка п'є каву з пластикового стаканчика й показує на нове видання Євгенії Кононенко.

— Так, цікава. Це сюжет пушкінського "Євгенія Онєгіна", перенесений на сучасні українські реалії. Ось ще Роздобудько вам може сподобатися, новий роман — "Я знаю, що ти знаєш, що я знаю".

— Візьму. Я раніше Кононенко читала, а останнім часом Роздобудько більше подобається. Ще, хоч і попса, але Люко Дашвар зачитувалася.

Твір Кононенко забирає коротко стрижена чорнява дівчина. Ще купує дві частини пригодницького роману Максима Кідрука "Подорож на Пуп Землі". Це весь продаж — п'ять книжок протягом останніх 1,5 год. О восьмій вечора стенди закривають.

Поряд із "Нора-друк" розташувалося "Фоліо". Книжками торгує син директора видавництва — Євген Красовицький. Білявий молодий чоловік п'є червоне вино із пластикового келиха. Біля прилавка стоять п'ять дівчат. Продавець грайливо всміхається.

— Не собиралась ничего покупать, но мальчик такой симпатичный, неудобно стало, — говорить дівчина в окулярах з чорною оправою, ховаючи в сумку книжку нобелівського лауреата перуанця Маріо Варґаса Льйоси "Кепське дівчисько".

— Розповідали колеги, які на книжковій виставці в Туркменістані були, — 21-річний Євген Красовицький підходить до стенду "Нори-друк". — Там зараз найактуальніша тема — знаки зодіаку. Ми 20 років тому "перехворіли" на це, а до них тільки дійшло. У нас розвинений книжковий ринок. Навіть еротичну літературу почали купувати. Раніше соромилися зізнатися, що таке їм цікаве.

Зараз ви читаєте новину «"Еротичну літературу почали купувати. Раніше соромилися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути