середа, 25 липня 2007 18:44

Джазмен Ігор Бутман хвалить українських музикантів

Автор: фото: УКРІНФОРМ
  Юна глядачка кілька разів піднімалася на сцену столичного Жовтневого палацу і дарувала Ігореві Бутману пластикових чоловічків
Юна глядачка кілька разів піднімалася на сцену столичного Жовтневого палацу і дарувала Ігореві Бутману пластикових чоловічків

Найвидатніший джазовий саксофоніст із нині живих — так називає 45-річного російського музиканта Ігоря Бутмана колишній американський президент Білл Клінтон. Минулого тижня Бутмана запросив до столичного Жовтневого палацу Фонд мистецтв Володимира Філіпова. Після концерту спілкуємося в гримерці музиканта.


Як вам сьогоднішня публіка?

— Реагувала на тонкощі в музиці, аплодувала гарним соло. Сьогодні було легко грати. А інколи починаємо з передмови. Пояснюємо, що саме звучатиме. У першому ряді сиділа маленька дівчинка. Вона кілька разів виходила на сцену і дарувала мені іграшкових пластикових чоловічків.


Граєте для публіки чи для себе?

— Хто говорить, що грає для себе, — дурень або бреше. Чому джаз не такий популярний вид мистецтва? Бо у нас немає відповідного ставлення до публіки. Але й не можна повністю догоджати слухачеві й бути клоуном. Іноді аудиторія не розуміє джазу. Вони прийшли, бо бачили, як Бутман катається на ковзанах, — каже про російську програму "Зірки на льоду", яку транслювали й на українському телебаченні. — Люди не розуміють: де мої ковзани, де Маша Петрова, — каже про партнерку по телешоу, — і що тут роблять барабани з роялем? Треба вирішити: зіграти доступніше, аби тільки вони зрозуміли глибину цієї музики, чи все-таки з нюансами й відтінками.


Над чим працюєте зараз?

— Я під враженням від Стіві Вандера і "Діп пьорпл". Роблю платівку з музикою Миколи Левіновського, — каже про російського композитора. — Але хочу повністю змінити репертуар.


Ви сьогодні виконали композицію під назвою "Пророцтво".

— Це блюз для театральної постановки Михайла Козакова "Играем стрингер блюз" за Дюрренматом, слова на вірші Бродського. Але актори Анатолій Лабоцький, Юлія Рутберг і Володимир Стєклов зайняті в серіалах. Тому виставу тимчасово зняли з репертуару театру "Російська антреприза Михайла Козакова".

Хочу повністю змінити репертуар


Ще ви грали мелодії з радянських мультиків "Ну, постривай" та "Бременські музиканти" у стилі джаз.

— Записали їх цього року. Довго шукали гроші. А тут я поїхав до Америки і умовив записати радянські мелодії джазмена Чіка Коріа. У середині липня підписав контракт із американською компанією звукозапису "Соні Бі Ем Джі", де записувалися Брітні Спірс, Пінк, Шакіра та Оззі Осборн. Наш диск із джазовими імпровізаціями на радянські мультики вийде в усьому світі.


Наскільки зараз популярний джаз у Європі?

— В Америці проводять багато джазових фестивалів, джаз-клуби діють навіть у Японії. Гарні музиканти є скрізь. В Україні це Денис Дудко з "Океану Ельзи", Енвер Ізмайлов, Дмитро Олександров зі "Схід Сайду", гурт "Мен Саунд".

Що треба джазменові для успіху в Україні?

— Позбутися комплексу неповноцінності щодо світових джазменів. Не можна говорити, що джаз рідний для американців, а для нас — ні. Я знаю американців, які грають погано. І неамериканців, які грають чудово. Тому треба брати приклад з Ігоря Бутмана. Робити те ж саме. Дізнатися, як він будує програму. Підійти, розпитати. Грати краще, зібрати кращих музикантів.

Чи живий ще клуб? — цікавлюся, бо колись Ігор працював арт-директором московського джаз-клубу "Ле клаб". Американський журнал "Даун Біт", який пише про джаз із 1934-го, відніс цей заклад до сотні кращих джаз-клубів світу.

— "Ле Клаб" не був таким уже збитковим. Проте закрився. Співвласники переробили його на пиво та гриль.


1961, 27 жовтня — Ігор Бутман народився у Санкт-Петербурзі
1989 — переїздить до Нью-Йорка, одружується з американкою
1993 — у Нью-Йорку видає сольний альбом "Falling Out"
1997 — розлучається, їде до Росії, бере шлюб із росіянкою Оксаною
1999 — засновує джазовий оркестр "Ігор Бутман Біг Бенд"
2001 — засновує джаз-клуб "Ле Клаб"
2003 — виходить перший альбом "The Eternal Triangle" джазового оркестру Бутмана

Зараз ви читаєте новину «Джазмен Ігор Бутман хвалить українських музикантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути