четвер, 24 вересня 2020 00:00

"Дякую Леніну, що не забрав Фінляндію"

Автор: Alisa Kalyuzhnaya
  Українська прем'єра антиутопії "Номери" Олега Сенцова й Ахтема Сеїтаблаєва відбудеться на 11-му Одеському міжнародному кінофестивалі. Пройде онлайн з 25 вересня до 3 жовтня
Українська прем'єра антиутопії "Номери" Олега Сенцова й Ахтема Сеїтаблаєва відбудеться на 11-му Одеському міжнародному кінофестивалі. Пройде онлайн з 25 вересня до 3 жовтня

Українська прем'єра драми "Атлантида" про Донбас після звільнення від окупантів відбудеться на 11-му Одеському міжнародному кінофестивалі. Пройде з 25 вересня до 3 жовтня у форматі онлайн. Покажуть 97 фільмів.

Стрічка Валентина Васяновича торік отримала головний приз у секції "Горизонти" на Венеційському кінофестивалі.

— Іноді є відчуття, що за 125 років історії кіно вже все було знято. Насправді зовсім не так. Після перегляду деяких фільмів нашого фестивалю ви скажете: "Я такого ніколи не бачив". Ми шукали роботи, що мають новаторський підхід, — каже 33-річний Антельм Відо, програмний директор Одеського кінофестивалю.

— До міжнародного конкурсу також потрапила литовська стрічка "Невидимий" спільного виробництва з Україною. Розповідає про танцівника Йонаса, якого пригнічує рутина, вікова криза. Проводить час у Карпатах. У санаторії його помічає продюсер і запрошує взяти участь у танцювальному проєкті литовського телебачення, за сюжетом. Одну з ролей грає український актор Олександр Ігнатуша, — продовжує Відо.

— Серед прем'єр — угорська комедія "Товариш Дракуліч". На початку 1970-х Угорщина організовує день донора у В'єтнамі, який веде війну зі США. Як почесний гість туди прибуває вампір. За ним стежить молода пара, що працює в угорській таємній поліції. Виникає любовний трикутник, де кожен змушений обирати між коханням, кров'ю та комунізмом.

У позаконкурсній програмі "Спеціальні покази" представлена стрічка "Номери" Олега Сенцова й Ахтема Сеїтаблаєва про ув'язнене суспільство, яке намагається побороти страхи й отримати свободу. Це перший в історії український фільм, який знімався без фізичної присутності одного з авторів. Сенцов тоді перебував у виправній колонії в російському місті Лабитнангі.

У фестивалі візьме участь канадський композитор Говард Шор. Його музика звучить у понад 80 голлівудських фільмах, зокрема у трилогії "Володар перснів", за яку отримав три "Оскари". Співпрацював із Мартіном Скорсезе, Девідом Кроненберґом, Девідом Фінчером. Шор очолить журі міжнародного конкурсу та проведе майстер-клас.

Вісім стрічок із дев'яти країн покажуть у конкурсі європейських документальних фільмів 11-го ОМКФ.

— Шукали роботи, що поєднують глядацьке кіно й сильне авторське начало, — говорить куратор конкурсу, режисер-документаліст Сергій Буковський, 60 років.

— Серед прем'єр — фінська картина "Диригування" про музичну академію в Гельсінкі. Душить жаба, коли дивишся, як там готують молодих диригентів. Дякую Леніну, що не забрав Фінляндію.

"Я хочу тебе, якщо насмілишся" — шокуюча, провокативна стрічка. Мати-алкоголічка народила двох дів­чат. Одна — сліпа, друга має церебральний параліч. Буває кіно, коли від таких персонажів хочеться відвертати очі, а тут дивишся на все з якимось подивом.

"Сестри Росінанта" знімали в Іспанії. Через економічну кризу багато власників викинули коней, як у нас собак, на вулицю. Група дівчат намагається рятувати нікому не потрібних тварин, роблять для них притулок.

На ОМКФ вручать 12 нагород. Лауреата головної — гран-прі "Золотий Дюк" — визначать глядачі. Грошовий еквівалент становить 3 тис. євро — 98 тис. грн.

Батько зниклого безвісти добровольця бореться за правду

Сім повнометражних та 11 короткометражних фільмів увійшли до національного конкурсу 11-го Одеського кінофестивалю. Серед них — документальна стрічка "Бєс". Розслідує викрадення і ймовірне вбивство добровольця Олексія Кудрявцева. 2014-го потрапив у полон. Останнє відео з ним виклали в інтернет 15 липня того року. Олексія допитує терорист Ігор Безлер на прізвисько Бєс.

Режисер 31-річний Єгор Трояновський разом із рибалкою Миколою Кудрявцевим, батьком Олексія, вирушив слідами викрадачів. Намагалися знайти свідків останніх годин життя бійця, а також тих, хто бачив його мертвим.

— Вразила рішучість, із якою діяв пенсіонер, сім'ю якого розірвала війна. Погрожував знайти терориста, який викрав сина, — каже Трояновський. Працював над картиною 6 років. — Це не просто приватна історія. З особистої трагедії переростає у протистояння порочній системі міжнародного правосуддя. Герой шукає справедливості в судах і мимохіть знаходить докази воєнних злочинів Росії на території нашої держави. А отже, він бореться не тільки за себе, а й за правду своєї країни.

У проєкті також узяв участь американський журналіст 67-річний Сергій Лойко. Бере інтерв'ю в Миколи Кудрявцева, щоб дізнатися більше про історію його сина і деталі розслідування.

Зараз ви читаєте новину «"Дякую Леніну, що не забрав Фінляндію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути