вівторок, 05 листопада 2019 06:50

Дмитро Павличко презентував п'ятий том спогадів

Дмитро Павличко презентував п'ятий том спогадів
Дмитро Павличко презентував книжки на творчому вечорі. Фото: facebook.com

Зала музею літератури в Києві не вміщає охочих потрапити на творчий вечір Дмитра Павличка. Наприкінці вересня поету виповнилося 90.

Презентував найновіші свої книжки "Спогади. Том 5", "Мова", "Яса", "Омела".

Гості, переважно пенсіонери, стоять навіть у фойє. Щоб там було чути, відкривають навстіж двоє дверей і просять говорити в мікрофон.

— То він хотів свої вірші читати, то перехотів. Вирішили розповідати, хто такий Павличко, — оголошує програму вечора літературознавець Михайло Слабошпицький, 73 роки.

Просить скорочувати промови до обсягу їх думки. Але промовці подовгу не сходять зі сцени. Хвалять Павличка, цитують поезію й згадують спільні пригоди.

— Досі пам'ятаю смак того напівпідпільного коньяку, який пили у філармонії на святкуванні одного з ваших ювілеїв, — згадує поет 80-річний Павло Мовчан. — Щоб відзначити у тому ж приміщенні 90-річчя Павличка, у нас просили 70 тисяч гривень. Національна опера — 140 тисяч. Нам ніби місця немає серед самих себе. Йде колосальний наступ і непомітне витіснення всього українського. Але нація пам'ятає зроблене Павличком. Хоч її та нашу українську інтелігенцію роблять маргінальними. Тому Дмитро Васильович для мене — це пам'ять.

У кожного промовця свій образ Павличка. Впродовж вечора його називають державотворцем, політиком, дипломатом, письменником, поетом, перекладачем, літературо­знавцем, порівнюють з Аллою Пугачовою.

На сцену піднімається дисидент 83-річний Богдан Горинь. Підраховує, що товаришує з Дмитром Павличком 65 років.

— Йому закидають прославлення комуністичної партії і Леніна, але це була камуфляжна поезія, тобто така, що захищала поета. Це давало Павличку змогу боронити українську мову та пам'ять. Тому він згодом став лідером національного руху, — каже Богдан Горинь. — Без Павличка ми не мали б такої літератури й дипломатії, як сьогодні. Він геній нашої духовності.

Дмитро Павличко йорзає на стільці щоразу, коли його звеличують. Бере слово і каже, що не хоче виправдань за радянську добу. Згадує, як у 16 років проходив таємний вишкіл в УПА, а згодом брав участь у комсомольському з'їзді в Москві. Там уперше зустрівся з майбутнім президентом Польщі Александром Квасьневським, який на той час був головою комсомолу Польщі.

— У мене було і сяк, і так. Тому тяжко схарактеризувати — де я був справжній, а де ні, — говорить Дмитро Павличко. — Не треба тут говорити надто високо, бо не про мене мова йде, я вже вчорашній. Я тільки ще живу. Треба відступитися, побачити інших, пізнати молодших.

Президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень нагороджує Дмитра Павличка золотою медаллю Івана Франка.

— Павличко — це Каменяр державності України. Саме коли Дмитро Васильович був дипломатом у Польщі, там встановили пам'ятник Тарасу Шевченку й підписали угоду про обмін між країнами в галузі освіти, — розповідає Василь Кремень, 72 роки.

Дмитро Пилипчук презентує свою книжку, в якій зібрав інтерв'ю Павличка й статті про нього.

Розімліла від задухи зала перестає шелестіти обгортками букетів і пакетами. Старші куняють. Молодші показують одне одному фото з дач у телефонах. Сивий чоловік у вишиванці і з двома перснями тримає на колінах Біблію. Показує сусідам газету "Україна молода" із жінкою в купальнику на останній сторінці. Доказує, що це неприпустимо в пресі.

Зала оживає, коли ювіляр починає читати вірші. Для зустрічі Дмитро Павличко вибрав свій сьомий лист до Володимира Зеленського. Каже, що шість попередніх надруковані в "Літературній Україні". Акцентує, що територія — це мова. Засуджує формулу Штайнмаєра і застерігає від капітуляції. Також закликає думати про зброю, а Володимира Зеленського — дослухатися до народу або зійти зі сцени.

Наприкінці зустрічі Дмитро Павличко наголошує на важливості відкриття пам'ятника Іванові Франку в Києві.

— Ми повинні стати й не боятися. Хотів би, щоб вірили в себе і в свій народ. Якщо ми народ — не пропадем, — Дмитро Павличко дякує всім, хто прийшов на свято.

Зараз ви читаєте новину «Дмитро Павличко презентував п'ятий том спогадів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути