вівторок, 13 березня 2018 05:45

Колишні хулігани пішли добровольцями на Донбас

Автор: www.pinchukartcentre.org
  Роботу харківської художниці Юліани Голуб ”Алгоритмічна родина” показують у столичному ”Пінчук Арт Центрі”. Емоції членів сім’ї залежать від випадково знайдених комп’ютером новин в інтернеті
Роботу харківської художниці Юліани Голуб ”Алгоритмічна родина” показують у столичному ”Пінчук Арт Центрі”. Емоції членів сім’ї залежать від випадково знайдених комп’ютером новин в інтернеті

250 тис. грн отримає переможець конкурсу для українсь­ких молодих художників.

Виставка 20 його фіналістів відкрилась у київському "Пінчук Арт Центрі". Загалом на участь у конкурсі подали 3650 заявок.

— У творах молодих художників можна простежити певні тематичні лінії, — зазначає кураторка виставки Тетяна Кочубинська, 32 роки. — Перша пов'язана з сучасністю, соціально-політичною ситуацією в Україні. Також є футуристичні проекти. Використовують сучасні технології, віртуальну реальність.

29-річна Юлія Кривич із Дніпра зробила серію фотографій "Зухвалість і молодість". Знімала учасників ультраправого руху.

— Познайомилася з ними після Революції гідності, — розповідає Юлія. — Довго входила в їхню закриту чоловічу спільноту. Потім колишні хулігани пішли добровольцями на Донбас. Стежила за війною через їхні сторінки в соцмережах. І ці фотографії надихнули мене. Те, як вони створюють образ національного героя, бо вважають себе такими.

Не завжди згодна з поглядами хлопців. Але зараз націоналізм — загальносвітова тенденція. У кожній країні має свою специфіку. Поширений у США, Франції, Німеччині, Польщі. І це лякає.

На вході до одного з залів — велика фотографія з написом "Ваші жертви були марні".

— Це з акції, яка проходила на одному з київських цвинтарів 22 січня 2018 року, — каже художник 30-річний Олександр Курмаз. — Із товаришем повісили між могил плакат. Цього дня 2014-го на вулиці Грушевського загинули Сергій Нігоян, Михайло Жизневський. В одному проекті зібрав багато робіт, над якими працював останній рік. Так відчуваю реальність. Наприклад, є 12 світлин перехожих із наклеєними чорними квадратами на обличчях. Означають кількість життів, які забрала війна. Кожне фото — один із місяців року.

У залі Миколи Карабіновича, 29 років, лунає пісня "Голос тонкої тиші".

— Її записав культовий музикант Юрій Гуржи. Більш як 20 років тому переїхав із Харкова до Берліна, — говорить Микола. — Мій прадід був греком. Прожив усе життя в Одесі. 1949-го його репресували й депортували до Казахстану. Там помер через п'ять років. Його історію мені розповів батько. Вона нагадала грецький музичний жанр "рембетік". Це пісні переселенців з Малої Азії, які прибули в Афіни в 1930-х. Сумні, поетичні.

"Голос тонкої тиші" нага­дує "рембетік". Заснована на листах прадіда. У них описував, як переселенців везуть у казахські степи. Вони не знають, чи повернуться додому. Тут є фотографія, яку я зробив у Казахстані. Знайшов там гучномовець у степу, за 20 кілометрів від Алмати. Тепер із нього звучить ця пісня як пам'ять про всіх репресованих.

Івано-франківський художник 33-річний Євген Самборський представляє малюнки інших.

— Два роки тому з пацієнтами і лікарями психіатричної клініки малювали на тему міста, — згадує Євген. — Церкви, будинки, дерева, перехожих. Розвісив наші роботи на центральних вулицях Івано-Франківська. Перетворили місто на галерею. Потім зробив пленер на Радванці. Це одне з найбільших поселень ромів в Ужгороді. Спочатку боявся зайти в цей район. Мені провели екскурсію. З'явилася ідея, щоб роми намалювали своє поселення й змінили до нього ставлення. Улітку був у дитячому притулку. Його вихованці не можуть нікуди поїхати на канікули. Тож ми зробили в спортзалі галерею. Спеціально для виставки створив скульптуру свого батька. Ця робота стала приводом, щоб дізнатися більше про нього. А він краще зрозумів мене — як я живу, з чим працюю.

Сучасні комп'ютерні технології в роботі "Алгоритмічна родина" використала Юліана Голуб, 27 років, із Харкова. Створила 3D-симуляцію в реальному часі. На екрані зображена родина на кухні — дід, баба, мати, батько, дитина й кіт.

— Усі їхні рухи пов'язані з алгоритмом, — пояснює Юліана. — Він бере новини з різних сайтів. Аналізує їх і визначає, яка емоція відповідає інформаційному повідомленню. Є базові вісім емоцій — страх, радість, злість, збудження, страждання, жах, огида, приниження. У кожного персонажа є власні реакції — він рухається певним чином, щось кричить. Також з інтернету вибирається випадкова музика, яка відповідає настрою. Ідею взяла з життя. Звернула увагу, що в моїй родині часто обговорюють новини з сайтів, соціальних мереж. І вони впливають на настрій, взаємодію. Рідні можуть навіть посваритися.

Виставка молодих українських художників у "Пінчук Арт Центрі" триватиме до 13 травня. Переможців конкурсу оголосять у квітні. Міжнародне журі визначить володаря головної премії та двох спеціальних по 60 тис. грн. Митець, за якого відвідувачі віддадуть найбільше голосів, отримає 25 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Колишні хулігани пішли добровольцями на Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути