четвер, 02 квітня 2009 16:44

Богдан Білінчук подарував Ющенкові вулик

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Гіпсовий ”Вулик” львівського скульптора Богдана Білінчука коштує 8 тисяч доларів. Роботу майстер передав президенту Віктору Ющенку
Гіпсовий ”Вулик” львівського скульптора Богдана Білінчука коштує 8 тисяч доларів. Роботу майстер передав президенту Віктору Ющенку

Скульптор 61-річний Богдан Білінчук працює хірургом у приймальному відділенні Львівської міської лікарні. 1996-го його роботу "Весна" придбала екс-перша леді Америки Хілларі Клінтон.

— У львівському музеї тоді відбувалася моя виставка, — розповідає Білінчук біля свого стенду в столичному Українському домі. Він бере участь у скульптурному салоні. — Мені подзвонили, спитали, скільки хочу за "Весну". Я попросив 100 доларів. На той час це були великі гроші. Та думаю, посередник непогано заробив. Певно, взяв за неї доларів 500. Добре, що в мене копія лишилася, — гладить рукою скульптуру "Весна". Це два коти, які труться хвостами. — Як робив, думав, як ту кішку виліпити? Попросив діток у дворі зловити, бо не знав, як у неї лапки згинаються. Тварина виривалася, подряпала мене, зрештою втекла. Не витримала моїх розглядань. Виявляється, передні ноги згинаються всередину, задні — навпаки.

До Білінчука підходить чоловік. Довго розглядає роботи. Купує 10-сантиметрову бронзову "Ворону" за $ 1,5 тис.

— Така сама стоїть у кабінеті Віктора Ющенка, — Білінчук тримає окуляри з однією дужкою. — Усі кажуть, що ворона на мене схожа. Кожен митець пропускає крізь себе свій твір, — дістає з кишені фотографію Юлії Тимошенко. — Торік подарував їй картину "Їжте, не бійтесь, бюджет ще дадуть". Зобразив шматок сиру, біля нього копошаться миші. Просив, щоб розігнала тих мишей. У неї миловидна посмішка. Ось бачите, вона шкіриться на всі 32. Мабуть, володіє якимось гіпнозом, бо на зустрічі всіх мужчин зачарувала.

Координати якісь можна у вас взяти, — запитує чоловік у чорній шкірянці. Білінчук дає йому візитку. — Мене оця зачепила, — показує на гіпсовий "Вулик", розфарбований у яскраві кольори. В центрі стоять чоловік і жінка. В рисах облич можна розгледіти Катерину та Віктора Ющенків. Біля них багато дітей в образах політиків. Один у кишені залізає, інший відбирає у Ющенка портфель. Юлія Тимошенко сидить у Віктора Андрійовича на плечі, щось шепоче йому на вухо.

Цю роботу подарую Вікторові Ющенку. Він приходив на виставку в цивільному одязі, довго роздивлявся експонати, фотографував. Сказав, що роботу з радістю прийме у подарунок. Якби вона йому не сподобалася, продав би за 8 тисяч доларів.

На прийом приходять переважно пенсіонери. Ну що з них візьмеш?

Скульптуру президенту мали передати працівники Українського дому. Але поки цього не зробили.

— Сам не став займатися цим ділом, бо до президента на прийом важко попасти, — каже майстер.

Свої скульптури він робить після чергувань у лікарні.

Кинув би ту лікарню, бо забирає багато енергії. Але там хоч якісь гроші платять. На прийом приходять переважно пенсіонери. Ну що з них візьмеш? Буває, місяць шию гнеш, щоб поставити пацієнта на ноги, а він тобі: "Спасибі. Коли вас ще можна тут застати?". Краще такого хворого ніколи не мати.

Білінчук почав займатися малярством будучи учнем.

 Малював плакати в школі, в інституті був першим оформлювачем. Художньої освіти не маю. Моя майстерня так загружена, що повернутися не можна. Поступово хату перетворюю на другу майстерню. У Києві живу в 3-кімнатній квартирі свого товариша. Кажу: "От мене сюди, я тобі все скульптурами заставив би". Раніше жив у готелі Спілки художників. Там така холодрига, мотоцикли серед ночі їздять, не дають ніяк спати.

Білінчук товаришує зі столичним скульптором Олегом Пінчуком.

Не поміг мені ні краплі. За участь у виставці я заплатив 1,5 тисячі доларів, роботи зі Львова віз за свої гроші. Пінчук популярний скульптор, бо сучасна тусовка його розкручує. Ну, хай собі бавиться.

Свої скульптури Білінчук відливає у приватних ливарнях.

— За це беруть сумашедші гроші. Щоб вилити таку роботу, — показує розміром із дві книжки "Купальщиків" (ванна, в якій сидять оголені чоловік та жінка. — "ГПУ"), — візьмуть три тисячі доларів. Кожен потенційно нормальний мужчина гарно робить еротичні твори. Маю таку роботу в п"ять разів більшу. Цю маленьку зробив на продаж. Розфуфирені дівчата з повними кишенями грошей можуть віддати шалені гроші за дурницю, бо хтось скаже, що то шедевр. Велику паркову скульптуру купують тільки багачі. Але тепер мертвий сезон — люди все перепробували.

Зараз ви читаєте новину «Богдан Білінчук подарував Ющенкові вулик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути