пʼятниця, 29 вересня 2017 05:25

"Бігати по воді можна. Але треба створити відповідні умови"

Автор: www.facebook.com
  Італійський митець-дослідник Франко Аріаудо випробовує тренажер для бігання по воді на лимані біля півострова Бірючий на Херсонщині. Створив прилад для Міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва Бірючий-2017
Італійський митець-дослідник Франко Аріаудо випробовує тренажер для бігання по воді на лимані біля півострова Бірючий на Херсонщині. Створив прилад для Міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва Бірючий-2017

— Якби не знав, що я на Бірючому — подумав би, гора будівельних матеріалів. А це інсталяція чеського митця Яна Здворака. Створив її з вікон, дверей, шматків стіни. Хоче простежити, як змінюються речі під впливом часу, — говорить художник 27-річний Гнат Соломко. Показує з машини на великі дерев'яні рами праворуч від дороги.

Їдемо на міжнародний симпозіум сучасного мистецтва. 12-й рік відбувається на півострові Бірючий в Азовському морі. Єдиний спосіб дістатися — власне авто чи попутка. Місцевий єгер на "Ланосі" підібрав нас у селищі Степок Акімовського району на Херсонщині.

Учасники симпозіуму живуть на радянській базі "Золотий берег". Це невеликі дерев'яні будинки. В двоповерховій цегляній колишній їдальні розташовані майстерні.

— Останнім часом територію почали активно викуповувати. Особливо після того, як забрали Крим. Тут чисте море, але незручно добиратися, — розповідає співорганізатор симпозіуму Олена Сперанська, 31 рік. — Популярним Бірючий став через те, що проводимо найбільший в Україні симпозіум сучасного мистецтва".

Залишаємо речі та йдемо до майстерень із дизай­нером Анастасією Міхеєнко. Там затишно, прохолодно. При вході — плакат, стилізований під радянський: "Художнику! Перш, ніж взяти до рук пензля — добре подумай, нахріна?"

У кімнаті — київський художник 53-річний Владислав Шерешевський.

Запрошує подивитися серію робіт, що створив за п'ять днів на Бірючому. Всі — на морську тематику. Тримає пензля, витирає руки об червону футболку. На животі — різнокольорові плями від фарби.

— Хотів попрацювати поруч із юними колегами, "напитися молодої крові", — каже Шерешевський. — Доки вони доїхали, я 10 картин намалював. Зустрічаємо молодих тепер лише в барі. Але ми з Матвієм Вайсбергом довго вечорами не сидимо.

— Бачили, ви фото в соцмережах викладаєте, як удосвіта бігаєте берегом моря, — говорить Анастасія Міхеєнко, 34 роки.

— Літаємо з Вайсбергом, як птахи, — відповідає Шерешевський. — А якщо ввечері, як свиня — то зранку, як птаха, не вийде.

Після заключної акції на Бірючому Владислав Шерешевський відправить картини поштою до Києва на персональну виставку. Відкриють наступного місяця в київській галереї "Білий світ".

Художник 58-річний Матвій Вайсберг мешкає із Владиславом Шерешевським у одному будинку в Києві. Дружать майже 20 років. Поїхав на симпозіум за компанію.

Заводить нас до майстерні. На стінах — акварелі із краєвидами Бірючого.

— Малюю вдосвіта і ввечері на пляжі. Підходять відпочивальники, роздивляються. Кілька разів просили намалювати портрети дітей. Погоджуюся. Прошу, щоби приходили ввечері — приємніше світло. Дивуються, що не беру за це грошей.

На обід ідемо до "Бірюк-бару". Зустрічаємо київського скульптора Назара Білика, 38 років. Праворуч від дороги — його робота. Гральні кості півметра заввишки.

— Має назву "Випадковості", — пояснює Назар Білик. — Хтось залишив бетонні палі під майбутній будинок. Вони здалися мені художніми. Розфарбував їх так, ніби хтось кинув гральні кості. Робота — про невипадкові випадковості в житті кожного з нас.

Назар Білик приїздить на Бірючий п'ять років поспіль.

— Роботу, що вважаю певним "етапом творчості", теж створив тут, — продовжує Білик. — 2014-го після окупації Криму й Донбасу встановив понад берегом металеві розділові знаки — "лапки". Спробував піддати сумніву красу природи, небо, тепле море, пляж, увесь мирний ритм життя. Адже буквально за 200 кілометрів від місця нашого симпозіуму йде війна. І вся безтурботність нашого становища відносна.

Питаємо, що створив на симпозіумі цьогоріч.

— Завершую куб із поліефірної смоли, — каже Назар Білик, допиваючи каву. — Всередині пластику морські хвилі. Назвав роботу "Ходіння по воді". Звертаюся до біблійної оповіді про чудо. Останнім часом ми все рідше вживаємо це слово.

Запорізький художник 59-річний Володимир Гуліч перемальовує з планшета власну скульптуру.

— Зробив її зі сміття, що зібрали на місцевій косі, — розповідає Гуліч. — Ми розсортували 100 мішків відходів. Для проекту знадобилися два. Мали проблеми з комунальними службами, щоби вивезти непотріб.

12 років тому Гуліч разом із киянином Геннадієм Козубом заснував симпозіум на Бірючому. До цього пробували робити фестиваль на острові Хортиця в Запоріжжі.

— Міжнародний симпозіум — це нормальна практика у всьому світі, — продовжує Володимир Гуліч. — У часи "застою" була творча дача "Рєпіна" в Тверській області Росії. Туди потрапляли через Спілку художників. Якщо їхали пейзажисти, ніхто інший не міг потрапити. Я обурювався: "Якщо художню академію закінчив, то як думаєте, пейзаж подужаю?" Не пускали. На Бірючому художники різних напрямків можуть ділитися досвідом, працювати в неформальній обстановці. Таке спілкування вплинуло на мою творчість. Почав працювати з сучасними техніками, займатися медіа­артом.

Увечері художники збираються на пляжі. Грають ді-джеї.

На піску сидить італійський митець Франко Аріаудо. Одна з його робіт задала тему цьогорічного симпозіуму — "Біг по воді".

— Досліджую незвичні види спорту, — каже 38-річний Аріаудо. — Я визначив, бігати по воді — можливо. Необхідно лише створити відповідні умови. Зробив креслення тренажера. Дороблю його тут, на Бірючому. Хочу показати: неможливі на перший погляд речі насправді можна втілити. Головне — хотіти цього.

Цьогоріч на симпозіум сучасного мистецтва "Бірючий" приїхали З0 митців з України, Росії, Італії, Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «"Бігати по воді можна. Але треба створити відповідні умови"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути