вівторок, 10 квітня 2007 13:51

Білоруський танцівник Ігор Колб одружився з українкою

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Ігорю Колбу двічі робили оперцію на коліні
Ігорю Колбу двічі робили оперцію на коліні

VІІІ Міжнародний фестиваль балету імені Сержа Лифаря закінчився у столичній опері. У виставі "Жізель" графа Альберта танцював соліст Маріїнського театру із Санкт-Петербурга Ігор Колб, 29 років. На репетицію він прийшов у широких барвистих штанах, світлій майці, з рушником на шиї.

Каже, що поселився у театральному готелі.

— Звичайнісінька квартира, — кривиться. — Але я невимогливий. Не прошу мінералку певного виду чи кольорові занавіски у кімнаті.

Скільки разів на день репетируєте?

— Не щодня. Але іноді стою біля станка по 12 годин.

Як потрапили в балет?

— Випадково. Батьки були на роботі, сестра в школі вчилася на першій зміні, а я — на другій. Тому я півдня гуляв містом. Якось зайшов у хореографічну школу. Кілька годин дивився на танцівників. А згодом у Мінському училищі був недобір, і я туди поступив. Правда, швидко скучив за рідним містом. Подзвонив батькам, сказав, що це не моє. Вони приїхали мене забирати. Але директор училища їм порадив: "Не варто. Хай перетерпить". От я і терплю до цього часу.

Травм багато мали?

— Мені робили двічі операцію на коліні. Лікувався за власні гроші. Театр — нестабільний заклад, артистів балету не страхують.

Чи є балетні партії, які тяжко даються?

— Жодна постановка у мене не йде відразу. Вперше у Пінську я танцював Джорджа Баланчіна. І впав на сцені.

Кого іще хотіли б станцювати?

— Мені в Маріїнському пропонують усі ролі, які я хочу, — хвалиться. Ігор зазвичай танцює принців у "Лебединому озері", "Сплячій красуні", "Лускунчику", "Попелюшці". — Мрію зіграти в Іржі Кіліана, — каже про хореографа "Нідерландського театру танцю". В його трупі працюють танцівники віком до 60 років. — Життя так склалося, — міркує, — що я вибираю, де грати, а де — ні.

З якою балериною хотіли б танцювати в парі?

— Коли я вчився у Мінську, туди приїжджала на гастролі з чоловіком Максимом (Чепиком, теж артистом балету. — "ГПУ") українська балерина Ганна Дорош. Я дивився на неї із захопленням. А тепер ми в парі танцюємо "Жізель".

Мали проблеми під час виступів?

— У Бангкоку виступав із балериною Ірмою Ніорадзе, — каже про солістку балету Маріїнського театру. — До нашого виходу було три виступи. Я курив у гримерці. Виходжу в коридор, а оркестр грає наш номер — диригент щось переплутав. Біжу до гримерки Ірми, на ходу скидаючи штани. А Ніорадзе сидить шокована і з таким грузинським акцентом каже: "Я не успеваю". Але ми встигли, без жодної помилки відтанцювали. Я був щасливий. За лаштунками кричав "Ура!".

Ваша дружина Галина Яблонська також балерина. Як ви познайомилися?

— Вона українка, народилася в Києві. Ми познайомилися у буфеті Маріїнського театру, разом пили каву. Зараз Галя не танцює, бо виховує сина. Адже в нас немає поряд дідуся чи бабусі, а дитиною треба комусь зайнятися.

Каже, що не віддасть сина в балет.

— Не чоловіча це справа.

На прощання Колб ретельно переглядає фото, які робив фотокореспондент під час нашої розмови. Жодне йому не подобається. Ігор просить перезняти.

— Я теж фотограф, хоч і непрофесійний, — зауважує. — Люблю знімати двори і криниці у Санкт-Петербурзі.

Маєте ще хобі?

— Обожнюю авто. Недавно здав на права і купив маленький джип "Сузукі Джиммі". Точніше, в Росії так — купив права і здав на машину.

1977, 6 червня — Ігор Колб народився в Пінську (Білорусь)
1989 — вступив до Мінського хореографічного училища
1995 — лауреат Міжнародного балетного конкурсу "Ваганова-Prix" (Санкт-Петербург). Після нього Колба запросили солістом у трупу Маріїнського театру
2001 — одружився з Галиною Яблонською
2002 — народився син
2002 — дебют у Римській опері в балеті "Спляча красуня" (партія принца Дезіре)
2006 — дебют у Віденській опері в балеті "Лебедине озеро"

Зараз ви читаєте новину «Білоруський танцівник Ігор Колб одружився з українкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути