Ексклюзиви
неділя, 18 лютого 2007 16:38

Анне Вескі схудла на два кілограми від страху

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Анне Вескі стала знаменитою у середині 1980-х років
Анне Вескі стала знаменитою у середині 1980-х років

У п"ятницю 50-річна естонська співачка Анне Вескі виступала в Києві. Вона брала участь у концерті "Кращі хіти ХХ століття".

У середині 1980-х артистка була однією з найпопулярніших у Радянському Союзі — після того, як виконала пісню "Позади крутой поворот". Розмовляємо з Вескі в гримерці палацу "Україна".

— Приехали сегодня, сегодня и уезжаем, у нас поезд в 21.15, — каже протяжно.

Співачка говорить російською з великими паузами. Запитання на естонську їй перекладає 59-річний Бенно — її чоловік і продюсер.

— Ми в талліннському готелі "Олімпія" познайомились, — розповідає про нього Анне. — Він працював там адміністратором. Ніякого стосунку до музики не мав, але, щоб зберегти родину, став моїм директором. Тепер їздимо завжди разом. І в нього не виникає запитань "А з ким була?", "Що робила?".

Кажуть, що після розвалу Союзу вам не давали виступати в Москві?

— Про політику не говоритиму...

За мить продовжує:

— Просто тоді життя мінялося, грошей у людей менше стало, ввели візовий режим. Я стала їздити більше до Америки та Європи — для колишніх радянських співати.

Повірила, що в Росії є місто Мухосранськ

Пам"ятаю, приїхали до столиці В"єтнаму. Перед концертом вирішили пройтися містом, подивитися, як люди живуть. Виходимо з концертного залу, а напроти, на площі, висить величезна реклама: на фотографії Алла Пугачова в балахоні, а під нею вказана дата сьогоднішнього концерту. Ми спочатку не зрозуміли — хіба сьогодні виступає Пугачова, а не Вескі? Підійшли ближче, придивилися. Виявилося, що жінка в балахоні висить на цьому щиті постійно, тільки їй щораз міняють голову — залежно від гастролерів.

В"єтнам — найбільш екзотичне місце, де ви побували?

— Ні. Я завжди намагаюся перекладати якийсь куплет пісні на місцеву мову. Так ось на Мадагаскарі такі слова довгі, що я просто не встигала їх із папірця читати. Пригадала собі анекдот про фіна, у якого всі черепахи повтікали.

Також коли в нове місто приїжджаєш, перед концертом обов"язково вітаєш:

"Да здравствует Самара!" або "Да здравствует Пенза!". Але одного разу забула, де ми, — сміється. — Повертаюсь до музикантів спитати. Піаніст підказує: "Мухосранск!" Я так і оголосила... Пару хвилин стояла могильна тиша. Я вже почала співати, а публіка не реагує. Коли зрозуміла, в чому річ, вибачилася. Сказала, що з російською кепсько в мене.

В Естонії ви, напевно, найвідоміша людина...

— Так, минулого року президент нагородив мене орденом... Як це буде російською? А, білої зірки...

— Хреста, — виправляє її чоловік.

— У мене є навіть прихильник, який став відомим через любов до мене. Його звуть Хілер Кофі. Він дописав листи, і мені страшенно сподобалася назва його села. Російською це звучить "Могила Водки". Я вирішила відповісти: якщо лист повернеться — значить, це жарт. Однак виявилося, що таке село справді існує. Хілера Кофі стали запрошувати на різні ток-шоу. І про що б там не йшлося, він обов"язково вставить, що Анне Вескі — найкраща.

Пам"ятаєте свій перший заробіток?

— За "Вальс Мендельсона", який зіграла в Рагсі, отримала гонорар — 1 карбованець 52 копійки. Мені тоді було 15 років.

Правда, що ви живете в музеї?

— Не зовсім. Просто наш будинок парканом упирається в музей просто неба "Рокк-аль-Маре" ("Скеля над морем"). Там зібрані старі хутори з усієї Естонії. А з іншого боку в нас море.

Господарство якесь маєте?

— Був город. Росли смородина й порічки, з яких ми робили варення. Але зараз маємо тільки сад, а варення в супермаркеті купуємо.

Поруч із нашим будинком — ліс. Я туди ходжу із собаками гуляти. Дорога з обох боків парканом відгороджена. Одного разу йду, а назустріч по цьому коридору величезний лось несеться. Розумію, що втекти не встигну. Тоді я втиснулася між деревом і парканом. Від страху, мабуть, кілограмів на два схудла. Лось буквально за сантиметр від мене пролетів.

У Анне є донька, 28-річна Керлі. Вона працює консулом в естонському посольстві у Москві.

Зараз ви читаєте новину «Анне Вескі схудла на два кілограми від страху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути