вівторок, 05 січня 2010 18:22

Андрій Кравчук виконав 15 пісень Вертинського

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Співак Андрій Кравчук виконує романси Олександра Вертинського. На обличчі йому зобразили маску  Пьєро. З таким гримом на сцену виходив Вертинський
Співак Андрій Кравчук виконує романси Олександра Вертинського. На обличчі йому зобразили маску Пьєро. З таким гримом на сцену виходив Вертинський

"100 років тому тут співав шансоньє Олександр Вертинський. Тепер Андрій Кравчук переспівує його шедеври", — каже 38-річний Семен Горов, столичний режисер. Він стоїть у смокінгу на другому поверсі ресторану "Старе Запоріжжя" в Києві. Зі співаком

32-річним Андрієм Кравчуком проводить концерт пам"яті Олександра Вертинського.

— Хочу відродити дух тієї епохи. Хочу, щоб еліта Києва знову зацікавилася культурою, — говорить Семен Горов.

Офіціанти розносять шампанське. Перший келих пропонують задарма, за другий просять 60 грн. Олімпійська чемпіонка з гімнастики 31-річна Лілія Подкопаєва тримає букет жовтих троянд. Поруч із нею бізнесмен Віктор Костирко. Кажуть, він подарував їй діамант у п"ять каратів і звозив до Шрі-Ланки.

Пара сідає в першому ряду. Семен Горов дає команду починати. Андрій Кравчук виконує хіти Вертинського "Кокаинеточка", "Ваши пальцы пахнут ладаном", "Лиловый негр".

— В бананово-лимонном Сингапуре, — співає на вухо приятелю Подкопаєва. Він киває головою в такт музиці. Лілія просить заспівати на біс "Минуточку", але Андрій виконує "Полукровку".

Перший келих пропонують задарма, за другий просять 60 гривень

— "Минуточку" я тобі о другій ночі по телефону заспівати можу, — каже їй.

— Андрій не раз виконував пісні Вертинського на моїй кухні. Моя улюблена — "Минуточка". Ведь любовь — это только шуточка, — співає Лілія. — Скільки разів ця фраза мене рятувала!

Співак обнімає її за плече.

— Намагаюся бути схожим на Вертинського: часто іронізую, з усіма говорю чесно. Тричі він снився мені. Виконую його пісні 10 років.

Сталін мав усі платівки Вертинського

Олександр Вертинський народився 1889-го в Києві в сім"ї адвоката, який безкоштовно захищав у судах бідних. 1913-го його не прийняли до Московського художнього академічного театру. Режисеру Костянтину Станіславському не сподобалося, що киянин погано вимовляв звук "р".

Під час революції 1917-го співак вів богемний спосіб життя. Нюхав кокаїн, його підвіконня було захаращене пляшечками з-під наркотиків.  Аби покласти цьому край, пішов медбратом на фронт. Коли більшовики прийшли до влади, емігрував до Румунії. 10 років жив у Парижі, склав там найкращі пісні "Пани Ирена", "В синем и далеком океане", "Мадам, уже падают листья", "Желтый ангел". Чарлі Чаплін умовив Вертинського дати концерти у США. Гастролі відбулися з успіхом.

1943-го повернувся до Росії. Сталін любив слухати його пісні, мав усі платівки. Зі 100 пісень цензура дозволяла виконувати менше 30. Артист знявся в 10 фільмах. За роль у стрічці "Змова приречених" здобув Сталінську премію. Помер 1957-го в ленінградському готелі "Асторія" від серцевого нападу. Доньки Вертинського Маріанна й Анастасія — актриси.

Світлана КОРЖЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Андрій Кравчук виконав 15 пісень Вертинського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути