Ексклюзиви
четвер, 18 січня 2024 11:15

"Скринька дідівських медалей нагадала мені про власну колекцію кіндерів. Обидві реліквії – сміття й пережиток минулого"

Глиняне погруддя з білими очима без зіниць стало основою для семи робіт із серії OLD_NEW HEROES мультидисциплінарної художниці Зоряни Козак. Серію створила в передчутті 9 травня 2022 року.

– Тоді була поширена думка, що саме цього дня буде багато обстрілів. Бо росіяни люблять гучні дати. За кілька днів до неї в сімейних архівах знайшла 37 медалей і нагород брата мого дідуся Василя Михащука. Він народився 1922-го. На момент нападу гітлерівської Німеччини на Радянський Союз йому було 19 років. Усе життя провів у селі Мильча Рівненської області. Їздив на коні, мав корів та свиней. Про війну не говорив. Ділив хату з двома сестрами. Ніхто з них так і не одружився. Частина медалей була на ім'я сестри, наро­дженої 1928-го. Тобто участь у Другій світовій вона брала 12-річною дівчинкою, – розповідає Зоряна Козак.

Автор: Катерина ЛУК’ЯШКО
 

Серед нагород – медаль "За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр." Її заснували для відзначення представників рядового й сержантського складу, рідше – молодших офіцерів армії СРСР. Перше нагородження відбулося за два дні. Вручили 14 993 000 разів. Виготовлена з латуні, вартість на сьогодні становить від 141 до 180 грн. Ювілейну медаль "65 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр." заснували відповідно до Рішення Ради глав держав СНД від 10 жовтня 2008-го. За рік указом президента України Віктора Ющенка нею нагородили ветеранів. А 2010-го це ж зробив Віктор Янукович. В українських офіційних документах назву медалі наводять російською мовою. Виготовляли її з томпаку. За допомогою вушка й кільця з'єднана з п'ятикутною колодкою, обтягнутою червоною шовковою муаровою стрічкою. Посередині стрічки п'ять смуг: три чорні та дві оранжеві. Вартість – 250 грн.

– Потік нагород і медалей не припинився і за незалежної України. Їх підписував і Кучма, і Ющенко. Окрім георгіївської стрічки, додавали двоколор України. Бачити це 2022 року на початку повномасштабної війни було дико – чорно-помаранчевий і синьо-жовтий разом на одній стрічці. Їх застосовували до всіх можливих дат і вручали що п'ять років. 9 травня втратило функцію історичного нагадування про страждання мільйонів людей. Помпезні військові паради, фейкова історія та міф про велику перемогу живлять сучасну російську ідентичність і є лише інструментом їхньої пропаганди. Колективна російська ідентичність базується на міфологізованому образі радянського минулого. Російські війська розпочали повномасштабне вторгнення в Україну під гаслом денацифікації. Російські солдати носять георгіївські стрічки в поєднанні з червоними зірками – символом "Великої Вітчизняної війни". Захотілося створити цілісний образ цих уже нових "героїв", які сунули на нашу землю в ХХІ столітті, спираючись на образ мертвих дідів. Жах минулого й сьогодення поєднати в одній сюрреалістичній композиції. Це був абсурд. І про нього хотілося поговорити гротескно. Я створила глиняне погруддя. На фон розмістила червону тканину і фотографувала "нових героїв" на старий Polaroid. Кожен лише в одному екземплярі. Скринька дідівських медалей нагадала мені про власну колекцію кіндерів. Обидві реліквії – сміття і пережиток минулого, – говорить Козак.

Використану в роботі серію іграшок "Кіндер Сюрприз" випустили в Італії під назвою Le Simpatiche Ranopla 1993-го. Того ж року набір з'явився й у німецькому та австрійському варіанті – Die frechen Frosche. А 1994-го про жаб дізналися жителі Франції та Бельгії під назвою Mini Splash. В Іспанії та Португалії серія мала назву Las Ranopla', у країнах Скандинавії – Frosty Frogzz. У всіх колекціях по 12 фігурок, а їхні вкладки відрізняються лише назвою та іменами персонажів. 1997 року серію перевипустили для країн Східної Європи. Мала назву Froggy Friends. Відмінною особливістю серії стало те, що в ній містилося лише 10 іграшок із 12: жаба в рожевій спідничці та жабеня-хокеїст у фінальний реліз не потрапили.

Це був абсурд. І про нього хотілося поговорити гротескно

– Я за відзнаки героям, які супроводжуються грошовою підтримкою пам'яті людей і відповідним ставленням. Зі справжньою відзнакою ім'я входить в історію. Тоді як за радянської та пострадянської систем це дійство було спамом нагрудних монет, які не цінніші за рошенівський шоколадний аналог. Іграшкові інструменти підбадьорення, які мали впливати на підсвідомість цих людей. Вселяти віру, що їх пам'ятають. Нагадувати про славну перемогу. Та насправді у кривавій м'ясорубці на мільйони жертв переможців бути не може, – каже художниця.

Зоряна Козак у своїй практиці міксує живопис, фотографію та перформанс. Художній інтерес концентрується навколо кераміки – її матеріальності та поліваріантності, множинності можливих впливів на глину під час роботи. Працює з химерними та виразними образами. Виставлялася в галереї сучасного мистецтва "Асортиментна кімната" в Івано-Франківську. Серія OLD_NEW HEROES коштує 1000 доларів.

Зараз ви читаєте новину «"Скринька дідівських медалей нагадала мені про власну колекцію кіндерів. Обидві реліквії – сміття й пережиток минулого"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути