Ексклюзиви
вівторок, 08 червня 2021 15:11

Для когось найприємніше бабратися у брудній білизні, живитися чиїмось поганим настроєм. Таких людей можна порівняти зі щурами, гнидами, свинями

Хардкор-панк гурт зі Львова "Бетон" презентував третій альбом "Тільки для своїх".

– У текстах не маємо жодного пафосу й філософії. Ми – пацани прості, якщо щось у соціумі – гівно, то так і співаємо, – гітарист і вокаліст гурту 40-річний Андрій Жолоб розповідає про історію "Бетону" й нову платівку

Наш рок-н-рол ріс на тому, що у 1990-х тобі гопники постійно розбивали морду за дов­ге волосся, кульчики. Так накопичувалась ненависть до тієї неадекватної реальності.

Рок-музика як професія не має шансів зараз у жодній країні. В Україні року взага­лі не продаси, не скотившись у комерцію і поступки продюсерам, які прокрутять тебе на правильних телеканалах, відправлять на Євробачення.

Із культурних слів – у нас тільки сполучники

Для українських рокерів музика – хобі. Ми з драмером Бодею і басистом Гулічем разом граємо 16 років. Спочатку був проєкт "Абу-Касимові Капці". Але ми не розуміли, для чого він. Зараз дійшло, що це була прекрасна тренувальна база. Просиділи з "Капцями" 13 років у підвалі, зрідка витягаючись на якісь виступи. 2014-го записали україномовну версію "Паренька под следствием" від "Ляписа Трубецкого". На їхньому сайті за нас дико голосували й росіяни, й білоруси. Увійшли в офіційну збірку каверів.

"Ляписы" їхали в Україну з туром. Знайшли мейл когось з адміністрації "Ляписа", написали: "А можна ми перед вами виступимо?" Доти ми соромилися себе пропонувати. І настав момент істини – Львів, палац спорту "Спартак", море народу. Приїжджаємо на саундчек, нас запрошують на бекстейдж. Сергій Міхалок сидить, нарізає батон і мастить маслом: "Пацани, будете?" Зрозуміли, що трошки можемо назватися музикантами.

Автор: фото надав гурт ”Бетон”
  Львівські музиканти (знизу догори) Олег Гула – бас-гітара, Андрій Жолоб – гітара, Богдан Гринько – барабани, разом грають 16 років у різних колективах. 2017-го заснували хардкор-панк гурт ”Бетон”
Львівські музиканти (знизу догори) Олег Гула – бас-гітара, Андрій Жолоб – гітара, Богдан Гринько – барабани, разом грають 16 років у різних колективах. 2017-го заснували хардкор-панк гурт ”Бетон”

У спілкуванні з "Ляписами" на мене особливо вплинули розмови з уже покійним гітаристом Русланом Владико. Годинами говорили, як правильно налаштовувати звук. Вдячний, що він знайшов на мене час, бо до того не розумів нічого у правильній грі на гітарі. Заробляв гроші, купував педалі. А звук – він у прокладці між твоїм мозком і гітарою, у пальцях.

У нас співала чарівна Юля, яка після наро­дження дочки втратила цікавість до музики. І було два варіанти: закриватися або перетворюватися.

Якось пиячили з друзями. Прийшов барабанщик Бодя й каже: "Дай мені папір уже". І накатав текст пісні "Сага про майстра". Це там, де з культурних слів – тільки сполучники. І десь за місяць з чотирма-п'ятьма піснями нас запросили на локальний фестиваль.

Написав Сашкові Піпі (музикант, співак, один із засновників гурту "Воплі Відоплясова". – Країна): "Добрий день, батьку, вибачте, що я такий молодий до вас звертаюся, але ми панк-група "Бетон" зі Львова і ось наш альбом". Він закидав нас сердечками. Ми отримали неймовірний приплив сил. Два роки тому Піпа запросив виступити в Києві на вечері пам'яті письменника Олеся Ульяненка. Зіграли разом із його гуртом @Traktor та іншими.

Альбом "Тільки для своїх" відкриває трек "Гараж". Мотоцикли – ще одне наше хобі. В драмера Боді є індійський Bajaj Boxer, зараз уже дивиться на більш кубові моделі.

Я став власником мотоцикла торік. Це була моя мрія юності. Придбав важкий чопер Suzuki Intruder з усіма обвісами – реально стильний. Ми любимо покрутити гайки, ланцюг підтягнути. "Гараж" – пісня про те, як приходить чоловік до своєї барлоги, відчиняє ворота, а там сидить злодій.

В Україні є каста, якій можна дещо більше, ніж простим громадянам

У треку "Електорат" ми недемократичні. Співаємо, як вважаємо за потрібне, не намагаючись підлизати кожному. Мало не половина аудиторії звалювала з онлайн-трасляцій концертів на карантині. Виходили із залу на живих виступах. Але це їхній вибір.

Пісня в якійсь мірі піднімає ще й проблему інформаційних бульбашок. Часто ми закриваємося у соцмережах, комфортному середовищі однодумців і потім дивуємося, що більшість співгромадян мають інший погляд на дійсність. Маю проти такого рецепт. Пару разів на тиждень заходжу у львівську ФБ-групу "Людоньки, порадьте!" з, м'яко кажучи, ідіотськими запитаннями й коментарями на них. Думаю, у кожному місті є таке. Читаєш весь той неграмотний треш і прозріваєш, з ким поряд живеш. Це опускає на землю. Треба розуміти, що твоя бульбашка – друзі, аудиторія концертів, співробітники – це мури, вибудовані роками. Але чи по роботі, чи в ресторані, чи в маршрутці ти можеш легко стикнутися з будь-ким із тих "людоньок".

"Дві вищі освіти" – пісня про дипломованого двірника. Певною мірою класична історія для панк-музикантів. Декстер Голланд із The Offspring має ступінь бакалавра біології, написав докторську дисертацію про ВІЛ. Ґрег Ґраффін із Bad Religion викладає в Каліфорнійському університеті природничі науки. Ми в групі усі принаймні по одній освіті маємо. У мене диплом ортопеда-травматолога. Працюю за фахом. Богдан – архітектор. Басист Гуліч – політолог, але зараз у нього фірма для прокату сценічного обладнання.

А пісня – про відмінника, який із червоним дипломом закінчив школу й університет. Пішов у науково-дослідний інститут писати дисертацію, але себе в житті так і не знайшов. Роботи за нормальні гроші так і не отримав. Коли НДІ розвалився, чуваку довелося стати двірником.

Пісня "Операція "деградація" починається з повідомлень про 5-річного Кирила, якого в Переяславі застрелили п'яні поліцейські, про зґвалтування правоохоронцями в Кагарлику, побиття у Врадіївці. Пісня зболена. Злість до ментів накопичена ще з Майдану. Були на Грушевського, бо відчували, що не можемо інакше. У мене щойно народилася дитина, але я помчав у Київ. Теперішня реформа правоохоронців по суті перетворилась у відновлення старої міліції, з інакшим ярликом. Усі це розуміють, тільки соромляться говорити.

"Тільки для своїх" – про місцевих царьків, які будують палаци неподалік міст, ставлять за власним бажанням дорожні знаки, розставляють охорону довкола озера і не пускають рибалок. В Україні є каста, якій можна дещо більше, ніж простим громадянам. Чому взяли цей трек заголовним? Бо альбом написали для тих, хто розуміє, про що йдеться в наших піснях і не згоден із ситуаціями, які описуємо. Вийшов подвійний сенс у назві.

Під час минулого приїзду в Київ на нас прийшли місцеві. Підспівували, купували мерч (одяг, аксесуари, сувеніри із символікою бренду. – Країна). Тобто публіка була невипадкова. У Львові є своя туса велика, яку ми називаємо секта. Але приємно зрозуміти, що співаємо вже не лише для Галичини.

Також цього року почали отримувати запрошення з Дніпра. Наші два відео потрапили на ютуб-канал мережі Hardcore worldwide, де переважно англомовне музло, також іспанською, французькою, буває, російською.

Люди мчать у торгові центри, щоб накупити купу непотрібного

Я почав писати на всі можливі пабліки по панк-року. Бо чим більше напишеш, тим більше шансів, що хтось відповість. "Бетон" несподівано прокрутило радіо в Польщі, Індонезії. Про нашу музику пишуть у Словенії.

У пісні "Щастя" йдеться про те, що для когось найприємніше бабратися в чужій брудній білизні, живитися чиїмось поганим настроєм, харчуватися нещастям іншого. Таких людей можна порівняти з щурами, гнидами, свинями.

"Споживач" – це гімн чорній п'ятниці. Безум­ству, коли 15–16 числа кожного міся­ця твій мобільний завалюють есесмески про знижки, гарячі пропозиції, бо всі розуміють, що саме тоді приходить зарплата. І люди мчать у торгові центри, щоб накупити купу гівна, яке вони потім не використовують. Пісня перегукується з електоратом, бо ліричний герой – теж не здатен критично мислити. Жертва маркетингу, нейролінгвістичного програмування в рекламі. Споживач – це той, кого вдається затримати на рівні 8-річної дитини, яка ще не може контролювати свої бажання, але вже заробляє.

Для багатьох наших співвітчизників закупи – це певна терапія психозу. Бо людина, яка заробляє свої 5 тисяч щомісяця, як наприклад лікар у державній поліклініці, має один-два дні на ілюзію достатку. І цей самообман хоч якось дозволяє не збожеволіти.

Забили на правила шоу-бізнесу

– "Бетон" навряд чи можна назвати чистим панком, – каже Олександр ПІПА, 55 років, басист гурту @Traktor, ексучасник груп "Воплі Відоплясова", "Борщ". – Цінність гурту не в цьому. Вони вистрілили, бо забили на правила шоу-бізнесу. Вітчизняна індустрія не така широка, щоб заробляти гроші. Тому їх доводиться дотримуватися. "Бетон" – принципово обрали інший шлях. Грають і записують платівки для свого задоволення, ні від кого не залежачи. Одразу й не скажеш, до якого іноземного гурту вони подібні. В українських реаліях, за загальними асоціаціями, трохи нагадують "Борщ".

Панк у нас можна побачити й почути, визирнувши у вікно. Тому таких гуртів мало би бути більше.

– Такої важкої музики не слухаю. Але "Бетон" зайшов після знайомства і концерту, – розповідає Мирослав КУВАЛДІН, 46 років, лідер гурту "The ВЙО". – Їхній третій альбом "Тільки для своїх" – цілісний, продуманий. Пісні пов'язані між собою та недовгі. Можливо, хлопці підсвідомо відчули, що аудиторія звикла до швидкої зміни картинки. Їхні треки, як анекдоти на зрозумілі теми. Навіть є певна драматургія: зав'язка, кульмінація, розв'язка. Не міряв би їх застарілими поняттями трушний чи нетрушний представник жанру. Музика "Бетону" розрахована на робітничий клас. Вони й самі до нього належать. Герої пісень – чоловік на заробітках, як у "Йо-йо". Або співвітчизник, що заробляє на життя важкою фізичною працею. Інакше не вміє. Бездумно голосує за того, хто подобається, – висміюють в "Електораті". Завжди такий персонаж має гараж, куди ховається від дружини лагодити машину чи мотоцикл.

Владислава МИХАЙЛЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Для когось найприємніше бабратися у брудній білизні, живитися чиїмось поганим настроєм. Таких людей можна порівняти зі щурами, гнидами, свинями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути