



Знайомство зі східною кухнею варто почати з приготування пасти бабагануш. Без неї в країнах Близького й Далекого Сходу не обходиться жодна велика трапеза. Про це для Gazeta.ua розповіла столичний кухар Світлана Горовець.
"Основа закуски — баклажани у вигляді пюре. До баклажанів обов'язково додають оливкову олію, лимонний сік та східні приправи. Овочі перед тим запікають, але можна й посмажити на вогні. Тоді баклажани стануть м'якими, й закуска набуде аромату грилю. Таку закуску на Сході часто їдять як самостійну страву, зачерпуючи свіжим лавашем. Також подають до смаженого м'яса та риби. І обов'язково поряд також ставлять лаваш, - розповідає кухар.
Східна закуска бабагануш з баклажанів зі спеціями
Інгредієнти:
- 5 баклажанів середнього розміру
- одна середня цибулина
- два великі або три середні помідори
- оливкова олія - 6 ст. ложок
- кунжут — 100г
- морська сіль та перець за смаком
- гілочка свіжої кінзи
- сік половини лимону
- 1/5 маленького гострого перцю
- зерна гранату для декору
- приправи затар та коріандр на кінчику ножа
Спосіб приготування:
Баклажани промити і обсушити. В кількох місцях наколоти виделкою, аби при запіканні не тріснули. Покласти на деко в духовку, розігріту до 220 градусів. Запікати баклажани протягом 20 хвилин. Потім дати трохи охолонути й розрізати уздовж. М'якоть з овочів вискоблити ложкою.
Покласти баклажани на 5 хвилин у друшляк, аби з них стекла рідина. Трохи розім'яти баклажани виделкою, потім подрібнити блендером.
Дрібно нарізати кінзу, а сіль перетерти у дерев'яній ступці з коріандром. Вичавити зубець часнику, дрібно нарізати гострого перцю.
Додати до запечених і подрібнених баклажанів суміш приправ і оливкову олію, вичавити лимонний сік. Знову збити отриману масу блендером до однорідності.
Окремо збити 100 грамів кунжуту з трьома столовими ложками оливкової олії. Додати таку пасту до баклажанів і збити втретє.
Викласти соус у невелику глибоку мисочку. Зверху полити оливковою олією, по боках прикрасити зеленю.
Коментарі