пʼятниця, 02 липня 2021 02:28

Втамовує спрагу та освіжає: як приготувати домашній квас

Втамовує спрагу та освіжає: як приготувати домашній квас
Квас готують із різноманітних ягід та фруктів. Фото: blog.metro.ua

Домашній квас - напій, який за літній період готує чи не кожна українська господиня. Чудово втамовує спрагу та має приємний смак. Існує безліч рецептів квасу, найпопулярніший хлібний. Урізноманітнюють смак за допомогою фруктів та прянощів.

Класичний рецепт

Інгредієнти:

вода - 3 л

житній хліб - 0,5 буханки

сухі дріжджі - 2 ч. л.

житнє борошно - 1 ст. л.

цукор - 200 г

родзинки - 1 ст. л.

Приготування:

Нарізати хліб на шматки, викласти на деко в один шар і підсушити в розігрітій духовці протягом 5 хвилин. Викласти в банку і залити їх теплою водою. Залишити на 3-4 години. Готову суміш процідити через марлю. Змішати житнє борошно, цукор та дріжджі. Додати трохи води і ще раз перемішати. Влити дріжджову масу в хлібну воду, додати родзинки та збовтати. Закрити горловину банки марлею і залишити за кімнатної температури на 12-20 годин. Готовий квас процідити, розлити по пляшках чи банках і поставити в холодильник. Зберігати не більше 3-4 діб.

Малиновий квас

Інгредієнти:

вода - 4 л

малина - 4 скл.

сухі дріжджі - 1 ч. л.

цукор - за смаком

родзинки - за смаком

Приготування:

Збити малину в блендері до однорідності. З'єднати із чотирма літрами окропу. Після закипання процідити рідину через марлю в скляну банку. Додати цукор з розрахунку 2 ст. л. на літр рідини. Додати активовані дріжджі. Залишити банку на 5-6 годин у теплому місці. Після того, як квас "відіграє", перелити в пляшку. Щоб з'явився газ, додати чайну ложку цукру і кілька родзинок. Завдяки тому, що в напої ще залишилися дріжджі, вони почнуть реагувати з цукром і виділяти вуглекислий газ. Щоб він зберігся в напої, потрібно закрити пляшку кришкою і поставити на 2-3 години в тепло. А щоб процес виділення газу припинився, відправити малиновий квас у морозильну камеру.

Квас без дріжджів

Інгредієнти:

житній хліб - 300 г

вода - 2,5 л

цукор - 2 ст. л.

родзинки - 2 ст. л.

Приготування:

Нарізати житній хліб кубиками й відправити в духовку на 10-15 хвилин на максимальну потужність. Половину хліба залити окропом, додайте родзинки та цукор. Накрити марлею і залишити в теплі. За 1-2 доби на поверхні з'явиться піна. Після її появи варто залишити квас ще на одну добу. Процідити квас і розлити по пляшках. У кожну додати 5-10 шт. родзинок. Залишити пляшки з квасом у прохолодному темному місці на 3 доби. Близько 500 мл сухарів з квасу відкласти для закваски наступної порції напою. Залити сухарі окропом і дати охолонути до кімнатної температури. Цукор і родзинки вдруге додавати не потрібно. Додати закваску і добре розмішати. У теплі квас буде готовий за 1-2 доби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три літні супи, які освіжають і заряджають енергією

Сангрія - іспанський коктейль із полуницею. Його подають у скляних глечиках, де плавають ягоди. Для підсилення смаку додають апельсиновий сік.

Зараз ви читаєте новину «Втамовує спрагу та освіжає: як приготувати домашній квас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути