




Марія Зозуля, 66 років, із Рівного до святкової вечері напередодні старого нового року готує страву зі свинячого рила. Рецепт їй дістався в спадок від бабусі німкені.
"Моя бабця його так готувала, що пальчики оближеш. Гадки не маю, де вона тому навчилася, - каже Марія Зозуля. - Найсмачніше рильце молодого кабанчика. Вибирати треба не порубане, а ціле й вагою не більше 2 кг".
Господиня на ринку купує рило, яке смалили соломою. Воно має приємніший запах.
"Рильце добре мию й відварюю в підсоленій воді щонайменше годину. Додаю лаврове лисття, перець. Кидаю цілу цибулину, кілька морквин і корінь хріну. Коли охолоне, то натираю добре часником і перцем", - пояснює вона.
Свиняче рило подають нарізаним. Прикрашають листтям петрушки, а збоку кладуть кілька ложечок натертого хріну з червоним бурячком.
"Смак словами не передати. Нагадує зельц і холодець. Але куди цим стравам до рильця з часником і хріном братися! Чого вартий тільки п'ятачок. Раз скуштуєш - на все життя запам'ятаєш. Без рила святковий стіл не той", - переконує господиня.
Коментарі
3