Грузинська кухня увібрала в себе кращі традиції Закавказзя, Азії та Причорномор'я. У своїх рецептах та філософії приготування страв спирається на контраст пряного і гострого. Тамтешні господині роблять акцент на м'ясо й овочі, приправлені чималою кількістю спецій.
Величезне значення мають й пряні трави, які вживаються протягом всього року. Це кінза, естрагон, базилік, чабер, порей, зелена цибуля та м'ята.
Гастрономічною пам'яткою країни безсумнівно є хачапурі. У кожному регіоні існує безліч різновидів страви, проте найсмачнішим вважають хачапурі по-аджарськи. Роблять у вигляді човника з тіста. Начинюють сиром, зверху вбивають яйце. Їдять такий хачапурі тільки руками, відламуючи шматочок рум'яного тіста і вмочуючи в розплавлений сир.
Хачапурі по-аджарськи
Інгредієнти:
молоко - 100 мл.
вода - 100 мл.
сухі дріжджі - 5 г.
цукор - 1 ч. л.
сіль - 1/2 ч. л.
борошно - 300 г.
олія - 30 мл.
сир сулугуні - 150 г.
сир адигейський - 150 г.
яйця - 3 шт.
масло - 50 г.
Приготування:
Змішати молоко, воду, цукор, дріжджі. Всипати дві столові ложки просіяного борошна та вінчиком перемішати. Залиште на 10-15 хвилин. Додати сіль та борошно. Перекласти тісто на стільницю, присипати борошном і руками вимішувати протягом 5-ти хвилин. Перекласти шматок тіста в суху миску, накрити й дати настоятися в темному приміщенні 40 хвилин. Додати олію й добре вимісити. Борошно при цьому додавати не потрібно, навіть якщо воно вийшло трохи липким. Розділити тісто на дві рівні частини й скачати кульки. Після залишити на 10 хвилин. Сулугуні й адигейський сир натерти на крупній тертці. Посипати сіллю, прянощами. Змастити стільницю борошном і руками сформувати коржик з тіста, товщиною приблизно 5 міліметрів. По краях викласти трохи начинки та скрутити хачапурі у вигляді човника. На центр всипати сир. Випікати при 220 градусах 20 хвилин. Дістати та викласти яйце зі шматочком вершкового масла. Випікати ще 5-7 хвилин. Готову страву подати гарячою.
Пхалі
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Французька кухня вражає: три літні страви, які під силу кожному
Інгредієнти:
шпинат - 2 кг
зелена стручкова квасоля - 1 кг
кріп, базилік, кінза - по 1 пучку
ріпчаста цибуля - 2 шт.
часник - 3-4 зубці
уцхо-сунелі - 2 ч. л.
шафран - 2 ч. л.
винний білий оцет - 3-4 ч. л.
волоські горіхи - 400 г
сіль - за смаком
гранат - 1 шт.
Приготування:
Зварити квасолю. Вона повинна стати м'якою, але не розваритися в кашу. В середньому свіжа квасоля готується приблизно 45 хвилин, заморожена - 20-25 хвилин. Шпинат опустити в киплячу воду на три-п'ять хвилин і відразу ж вийняти. Після того як інгредієнти зваряться, викласти в друшляк, зцідити воду та остудити. Добре віджати. Маса повинна стати досить сухою, інакше пхалі буде водянистим. Пропустити волоські горіхи через м'ясорубку або подрібнити в блендері. Дрібно нарізати цибулю і пасерувати в сковороді. Додати часник. У подрібнені горіхи додати цибулю, сіль, оцет, уцхо-сунелі, шафран та перемішати. Віджату масу викласти в миску - окремо шпинат, окремо квасолю. Додати в них змішану заправку з горіхів. Додати зелень, трохи стручкового перцю, зерна граната і ще раз вимішати. Готове пхалі викласти на блюдо. Зверху прикрасити зернами граната.
Чурчхела
Інгредієнти:
борошно пшеничне – 7 ст. л.
вода – 1 склянка
цукор – 3 ст. л.
волоські горіхи – 2 скл.
яблучний сік – 2 скл.
Приготування:
Горіхи нарізати великими шматками. Нанизати на нитку. Розвести борошно з водою, щоб не було грудочок. Влити сік в каструлю, додати цукор за смаком. Щойно сік закипить, зменшити вогонь і тонкою цівкою влити воду з борошном. При цьому інтенсивно перемішувати круговими рухами, щоб не було грудочок. Маса відразу почне густіти. Не припиняючи перемішувати, варити на маленькому вогні 5 хвилин. Вимкнути вогонь, взяти нитку з горіхами та опустити в каструлю з готовою сумішшю. Лопаткою покрити з усіх боків. Обережно витягти. Підвішати чурчхелу, дати соку трохи стекти та охолонути. Вмочити десерт в сік ще раз, щоб шар був товстішим та смачнішим. Чурчхела повинна сушитися 3-5 днів при кімнатній температурі.
Коли ми чуємо про гастрономічну Іспанію, перше, що спадає на думку, це паелья та гаспачо. Без сумніву, ці страви є національною гордістю країни, але не єдиною. Варто лише згадати про чурос, тапас із моцарелою чи олью подриду й одразу тече слина. Національні страви іспанської кухні мають багатий набір інгредієнтів, але водночас вони прості. Основні компоненти, які використовуються століттями - часник, цибуля, спеції, багато зелені й оливкова олія.
Коментарі