неділя, 29 листопада 2015 11:43

Простий східний десерт смакує до трав'яного чаю
8

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

"Багатство спецій, різноманіття десертів – ось те, чим найперше я б вирізнив східну кухню. В чомусь страви Лівану, Палестини, Сирії, подібні. Проте в кожній країні – свої власні кулінарні секрети", - розповідає кухар столичного ресторану "Чайхона Базар" Халед Манастра. Чоловік переїхав в Україну з Палестини. У закладі готує традиційні східні страви.

"На Сході ми традиційно частіше запікаємо продукти, аніж смажимо. Часто їмо продукти зовсім без температурної обробки", - каже кухар. Пропонує приготувати вдома один із найбільш корисних і простих десертів – шерпат.

"Такі солодощі ідеально підходять до ситуації, коли до вас скоро прийдуть гості, а готувати торти чи печиво часу не має. Такий простий у приготуванні десерт смакуватиме поціноувачам горіхів та сухофруктів. Безмежно корисна страва. У нашому закладі її замовляють дуже часто".

Шерпат з горіхів та сухофруктів

Інгредієнти:

горіхи кеш'ю – 20 грамів

волоські горіхи – 20 грамів

фундук – 20 грамів

фініки – 4 штуки

курага – 5 штук

чорнослив – 5 штук

інжир – 20 грамів

мед - 1 столова ложка

кокосова стружка для декору

Приготування:

Усі види горіхів ретельно перебрати, аби між ними не було шматочків шкаралупи.

Нагріти сковорідку без олії.

Просмажити всі горіхи протягом 3-5 хвилин, час від часу перемішуючи аби не підгоріли.

Прибрати з вогню, коли набудуть золотавого відтінку. Відставити убік, аби охолонули.

Із фініків вийняти кісточки. Розрізати навпіл по плоди кураги й чорносливу. Разом із горіхами засипати в глибоку металеву посудину. Додати до маси інжир та мед.

Все подрібнити блендером до однорідності.

"Якщо у вас є кухонний комбайн, то краще подрібнювати у ньому. Не кожен блендер впорається із твердими й великими горіхами", - коментує кухар.

Дістати масу ,коли стала однорідною. Розділити на три рівні частини. Сформувати з них кульки, бажано теж однакового розміру. У ресторані кожна така кулька важить 50 грамів.

У окремій посудині обваляти кульки з горіхів та сухофрукті у кокосовій стружці.

Викласти десерт на фігурну тарілку, прикрасили листочком свіжої м'яти й подавати.

Порада шеф-кухаря:

"В такий десерт можна додати трохи какао-порошку або обваляти вже готові кульки у подрібненому печиві. У пісочному, але не в галетному. Десерт шерпат має здивувати тих, хто звик пити чай із тістечками чи шоколадом – подайте шось принципово інше. Найкраще шерпат смакує до трав'яного або чорного чаю".

Автор: Олег ЖМАЧЕНКО
 
Зараз ви читаєте новину «Простий східний десерт смакує до трав'яного чаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути