"Багатство спецій, різноманіття десертів – ось те, чим найперше я б вирізнив східну кухню. В чомусь страви Лівану, Палестини, Сирії, подібні. Проте в кожній країні – свої власні кулінарні секрети", - розповідає кухар столичного ресторану "Чайхона Базар" Халед Манастра. Чоловік переїхав в Україну з Палестини. У закладі готує традиційні східні страви.
"На Сході ми традиційно частіше запікаємо продукти, аніж смажимо. Часто їмо продукти зовсім без температурної обробки", - каже кухар. Пропонує приготувати вдома один із найбільш корисних і простих десертів – шерпат.
"Такі солодощі ідеально підходять до ситуації, коли до вас скоро прийдуть гості, а готувати торти чи печиво часу не має. Такий простий у приготуванні десерт смакуватиме поціноувачам горіхів та сухофруктів. Безмежно корисна страва. У нашому закладі її замовляють дуже часто".
Шерпат з горіхів та сухофруктів
Інгредієнти:
горіхи кеш'ю – 20 грамів
волоські горіхи – 20 грамів
фундук – 20 грамів
фініки – 4 штуки
курага – 5 штук
чорнослив – 5 штук
інжир – 20 грамів
мед - 1 столова ложка
кокосова стружка для декору
Приготування:
Усі види горіхів ретельно перебрати, аби між ними не було шматочків шкаралупи.
Нагріти сковорідку без олії.
Просмажити всі горіхи протягом 3-5 хвилин, час від часу перемішуючи аби не підгоріли.
Прибрати з вогню, коли набудуть золотавого відтінку. Відставити убік, аби охолонули.
Із фініків вийняти кісточки. Розрізати навпіл по плоди кураги й чорносливу. Разом із горіхами засипати в глибоку металеву посудину. Додати до маси інжир та мед.
Все подрібнити блендером до однорідності.
"Якщо у вас є кухонний комбайн, то краще подрібнювати у ньому. Не кожен блендер впорається із твердими й великими горіхами", - коментує кухар.
Дістати масу ,коли стала однорідною. Розділити на три рівні частини. Сформувати з них кульки, бажано теж однакового розміру. У ресторані кожна така кулька важить 50 грамів.
У окремій посудині обваляти кульки з горіхів та сухофрукті у кокосовій стружці.
Викласти десерт на фігурну тарілку, прикрасили листочком свіжої м'яти й подавати.
Порада шеф-кухаря:
"В такий десерт можна додати трохи какао-порошку або обваляти вже готові кульки у подрібненому печиві. У пісочному, але не в галетному. Десерт шерпат має здивувати тих, хто звик пити чай із тістечками чи шоколадом – подайте шось принципово інше. Найкраще шерпат смакує до трав'яного або чорного чаю".
Коментарі