




Урізноманітнити пікнік на природі можна, приготувавши плов із м'ясом в казані.
"Це набагато оригінальніше, ніж смажити звичайний шашлик, - впевнена киянка Діана Шовкун. - Друг подарував мені на день народження казан. Відвезла непотрібну на перший погляд посудину на дачу. А якось перед поїздкою на ринку я придбала дві баранячі ноги. Одну ми із чоловіком запекли цілою, а із другої зробили плов за класичним рецептом. Готуємо такий кожного теплого сезону вже не один рік замість шашлику. Жирність страви дозволяє більше м'яса не готувати. Плову з бараниною цілком вистачає".
"Плов ми готуємо на вулиці, ставимо казан у спеціальну піч. У ньому можна регулювати силу жару, час від часу додаючи і прибираючи кількість дров."
Ріже соломкою 8 морквин і 4 цибулини. Радить зробити це перед приготуванням плову, інакше потім не буде часу. Кістки баранини відділяє від м'якоті. У казані розтоплює жир і обсмажує на ньому кістки 10 хвилин. 1,3 кг м'яса поки чекає своєї черги.
"Як тільки кістки обсмажилися, виймаю їх. Тепер смажу м'ясо. На невеликому вогні — приблизно хвилин 15, тоді забираю його. У казані знову прогріваю жир, опускаю туди цибулю. Помішую постійно, але акуратно, аби не пошкодити цілісність кілець. Готовність цибулі визначити просто — вона має стати золотавого, але не коричневого кольору. За півгодини води у казані більше немає, вона уся випарувалася. Саме тоді досипаю обсмажену м'якоть. Знову акуратно помішую, поступово посипаючи зірою. Всипаю до цибулі моркву".
Повертає у казан кістки, додає 5 цілих неочищених зубців часнику, посипає чорним меленим перцем. Заливає гарячою водою і чекає, доки закипить. Тоді знов прибирає кістки і всипає кілограм промитого рису басматі.
"Повільно вливаю воду так, щоб покрила рис, тоді збільшую вогонь. Коли жир став проступати зверху, то вогонь зменшую. Слідкую, щоб вода випаровувалася. Головне — не перемішувати. Коли вода википить остаточно, знімаю із вогню, накриваю кришкою і лишаю хвилин на 20. Тоді подаю запашний плов гостям. Навіть за півгодини він все ще гарячий".
Коментарі