21 травня у світі відзначають Міжнародний день чаю. Самого популярного напою в усьому світі після води. Він не лише відмінно втамовує спрагу, але й відомий лікувальними властивостями. Знижує тиск, знімає стрес та допомагає схуднути.

Історія чаю бере свій початок в Стародавньому Китаї. Існує безліч легенд про те, як він з'явився. За одним із переказів, відкриття цього напою належить імператору Шень Нуну, близько 2737-2697 рр. до н. е. Одного разу, він блукав серед неприступних гірських вершин. Стомившись від спраги, присів відпочити біля невеликого деревця, листя якого виділяли запашний аромат. Та подув вітер, і з гілки дерева зірвався лист, який опустився прямо в чашу Шень Луна з чистою водою. Спробувавши одержаний напій, імператор був захоплений його ніжно-зеленим кольором, дивовижним смаком і приємним ароматом. Зробивши кілька ковтків, він одразу відчув прилив сил. З того часу чай став національним напоєм Китаю.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ароматне вино з бузку: покроковий рецепт
Стародавня китайська імперія не прагнула до поширення чаю за межі своєї країни, він вважався національним надбанням. Поступово, з розвитком технологій, чай все ж став відомим і за межами Китаю. Перш за все в 729 г. він потрапляє до Японії, де сприймається як дорогоцінний напій. Потім – до Кореї, Індонезії, Індії, Шрі-Ланки, Таїланду. В Україні чай став відомий з 16 століття, а завезений вперше в 17 столітті з Китаю.
Наразі за приблизними підрахунками, існує близько 1500 різновидів чаю. Всі вони поділяються на шість основних видів: чорний, зелений, білий, червоний - улун, жовтий і пост-ферментований, наприклад, пуер.
Цікаві факти:
- Незважаючи на те, що "найбільш чайною" країною вважається Англія, там чай не росте. В основному його вирощують в Індії, Шрі-Ланці, Китаї і Японії.
- Спочатку чай використовувався в якості лікарського засобу. Його вживання в якості напою широко поширилося під час китайської династії Тан 618 - 907 роки.
- Чай корисний для імунітету, так як містить в собі багато антиоксидантів. При вживанні в розумних межах, він помітно поліпшує стан імунної системи організму, допомагає в профілактиці серцево-судинних захворювань і раку.

- У 1904 році Річард Блечінден ввів таке поняття, як охолоджений чай. У США з того часу у вигляді готового охолодженого напою продається до 80% чаю.
- Любитель чаю рідше стикається із карієсом, оскільки фтор, що міститься в напої, зміцнює зубну емаль.
- Найпопулярніший вид чаю в світі — чорний, він займає близько 75% всього світового споживання чаю.
- Китайський чай "Да Хун Пао" – найдорожчий у світі. Він продається лише на аукціоні, тому ціна може досягати й до 700 тис. доларів за кг. Щорічний урожай чаю – близько 500 грам, адже існує лише 6 кущів цієї рослини.
Люди старшого віку, які п'ють міцний чай під час їди, можуть мати проблеми зі здоров'ям. Саме це є причиною того, що організм не може засвоювати важливі корисні елементи з продуктів.
Коментарі