
Днями фахівці Центру незалежних експертиз "Тест" розповіли журналістам про міфи, які панують серед українців з приводу звичайного молока. Як виявилося, більшість упереджень не мають під собою реальних доказів. Зокрема, близько 30% українців зовсім не купують молочні продукти лише через подібні міфи. Пропонуємо читачам підбірку деяких поширених міфів про молоко, оприлюднених Іриною Романчук, завідуючою відділом Інституту Продовольчих Ресурсів та Валентином Безруким, керівником Центру Експертиз "Тест".
Все молоко порошкове, тобто не натуральне.
Називати сухе або порошкове молоко ненатуральним — неправильно. Сухе молоко отримують, вусушуючи звичайне натуральне молоко, при цьому всі корисні речовини в ньому зберігаються. Сухе молоко по всьому світу використовують для виробництва дитячого харчування, до якого завжди ставлять високі вимоги. Тому використання якісного молока, аби виробити з нього молочні продукти — нормальний і не шкідливий процес.
Якщо на поверхні молока при кип'ятінні з'являються кола із жиру, то це шкідливі рослинні жири.
Достовірним показником це бути не може. Молочний жир і його замінювачі мають однакову температуру плавлення, замінники спеціально випускають такими, щоб від молочного жиру вони мало чим відрізнялися. При кип'ятінні і молочний жир, і його замінники (пальмова чи кокосова олія) стають рідкими, плавляться. Якщо на поверхні молока з'являються "вкраплення", то це може бути ознакою його скисання.
Порошкове молоко не скисає.
Порошкове або сухе молоко не скисає, доки знаходиться у вигляді порошку. Як тільки його розбавляють водою, воно нічим не відрізняється від молока звичайного. Відновлене молоко так само пастеризують, щоб воно не скисало. Сухе молоко безпечне.
На ринку молоко натуральне, а це значить, краще ніж "з магазину".
Базарне домашнє молоко господині навряд чи будуть фальсифікувати рослинними жирами, в дрібних об'ємах це не вигідно. Зате додати соду, щоб молоко не так швидко скисало в теплу пору року — запросто. Та й зняти відстояні вершки, щоб зробити з них сметану теж легко. До речі, молоко з базару не завжди відрізняється високою жирністю. В одному з тестів, які провели Центром Експертиз "тест", базарне молоко мало жирність 2,8%. Це при тому. Що середня жирність молока 3,5%, а найбільш поширена серед "магазинного" молока — 2,5%. Та й пити сирим базарне молоко ніяк не можна. Такий продукти — не найкраща альтернатива магазинному, хоча у великих підприємств проблеми із якістю теж трапляються.
Коментарі