Голландська дизайнерка Ельзелінде ван Долевірд об'єдналася з китайською технологічною компанією 3D Food Company для створення їжі із харчових відходів. За розробленим у співпраці з партнерами рецептом жінка готує тісто, яке друкує на 3D-принтері й випікає в духовці. У результаті продукт виходить схожим на печиво або крекери.
"Вони зроблені з більш ніж 75% харчових відходів. Решта складових — це спеції й деякі додаткові інгредієнти, необхідні для отримання пасти з гладкою текстурою. Я приготувала солодкі й солоні зразки з різними травами й спеціями", — розповіла Ельзелінде ван Долевірд дизайнерському виданню Dezeen.
Основними складовими таких крекерів є залишки хлібу, рису, різних фруктів та овочів. Серед додаткових — яйця, вершкове масло та інші.
"Я проварюю овочі й фрукти, сушу хліб або використовую варений рис. Усі інгредієнти розтираю, змішую, подрібнюю й просіваю. Після цього можна надрукувати тісто як на пасту й випікати його", — пояснила дизайнер.
У процесі випікання тісто висушується. Це запобігає розвитку в ньому хвороботворних бактерій і забезпечує довгий термін придатності. Також наділяє продукт хрусткою текстурою.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали напрочуд реалістичні торти, зовсім не схожі на десерт
Асортимент незвичайної випічки нараховує 2 види: на основі рису й на основі фіолетового батату. Її можна вживати як перекус або використовувати для декору.
Наразі ван Долевірд працює над розробкою рецепту для веганів. Також експериментує з різними травами, фруктами й овочами.
Раніше показали 3D торти із желатину, які шкода їсти. Автором їх є кондитер Сью Хенґ Бун із Сіднея. На виготовлення одного десерту в неї йде до 4-х годин.
Коментарі