Ексклюзиви
середа, 17 жовтня 2012 15:05

Кльоцки смакують із грибною підливою
5

Фото: Фото: Олена Дзік

Тернополяна Катерина Осавулюк, 27 років, недавно відвідала родичів у Польщі. За кордоном навчилася готувати нову страву – кльоцки.

"Усе нове завжди смачне. Як попробувала оті кльоцки, зразу захотіла і для своїх рідних їх зробити. Виявилося, ще й рецепт дуже простий. Тепер варю для нашої родини по неділях замість вареників. За смаком вони не поступаються, зате в часі – велика економія" - розповідає жінка.

Для страви вона бере учорашнє картопляне пюре.

"Картопля має бути не свіжозварена, щоб стала тугіша – з неї ще кульки треба виробляти. Головне, аби пюре було однорідне, без грудочок", - пояснює тернополянка.

Картопляну масу вона розрівнює ложкою в каструлі. Потім ділить пюре ножем на чотири частини. Одну четвертину виймає. Порожній сегмент заповнює крохмалем. Потім усю картоплю, разом із вийнятою частиною, вимішує із крохмалем. Додає 1 яйце. Солить і перчить за смаком.

"Якщо виходить багато маси, то можна і два яйця додати. А на невелику порцію достатньо одного", - зазначає Катерина.

Із готової маси господиня формує кульки завбільшки із м'ячик для пінг-понгу. Кидає їх в окріп. Варить кілька хвилин – щоб не розварилися. Витягає друшляком. Готові кльоцки поливає на тарілці сметаною, маслом, але найчастіше – грибною підливою.

Для підливки Осавулюк дістає із холодильника відварені опеньки. Пасерує на сковорідці цибулю і додає гриби. Смажить під кришкою 10 хвилин. Потім всипає 3 столові ложки борошна, добре розмішує. Насамкінець дає кілька ложок сметани та шматок масла. Розводить підливку склянкою молока або води, кидає зубок часнику і дрібку кропу, солить та перчить.

"Як на мене, грибна підлива – це найкраще доповнення до кльоцків. Їх треба подавати і їсти обов'язково гарячими. До речі, кльоцки можна готувати із будь-якою  начинкою – з грибами, сиром, тушкованим м'ясним фаршем і навіть зі сливами", - наголошує жінка.

 

Зараз ви читаєте новину «Кльоцки смакують із грибною підливою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути