Яблука – улюблені фрукти двох онучок 52-річної Марії Сидір з смт. Оброшино, що під Львовом. Їх, за словами жінки, цього року вродилося вдосталь, можна приготувати і варення, і пироги, і іншу смакоту.
Трирічна Анастасійка та 5-річна Мартуся особливо полюбляють бабині печені яблука. Їх жінка начиняє підсолодженим домашнім сиром. А ось для своїх дорослих дітей жінка вже роками готує інший десерт – яблука у карамелі з лікером.
Для приготування десерту Марія спочатку підготовлює самі яблука – вибирає лише стиглі, далі їх чистить і ріже на дрібні шматки.
"У невелику каструлю додаю 100 г цукру і приблизно 50 г масла. Ставлю на малий вогонь і увесь час помішую, поки маса не стане коричневого кольору. Після цього додаю сік половини лимона. Маса стає ще більш коричневого кольору, тому не треба переживати, що щось вийшло не так", – розповідає господиня.
Каже, що після цього каструлю ще хвилину треба потримати на вогні і лише потім влити півсклянки лікеру.
"Пробувала різні настоянки та лікери. З них мені найбільше подобається лікер "Старий ринок", – додає жінка. – Суміш підпалюю. Коли вона перестане горіти, додаю порізані яблука і варю ще приблизно 10 хвилин".
Страву можна подавати і гарячою і остудженою. При бажанні здивувати гостей, десерт можна подати з морозивом. Для краси посипати ваніллю, корицею та дрібно покришити печивом. А ще можна полити сиропом.
Коментарі