Донеччанин Андрій Давидюк сім років живе у Києві. П'ять з них провів у гуртожитку. Там навчився готувати "Холостяцький" салат зі шпротів.
"Хто жив у гуртожитку, той знає, що таке голод, - каже Андрій. – Коли вертаєшся додому, а тебе ніхто не чекає, тільки гора немитого посуду. Коли хочеться їсти, а куплені вареники і пельменні з кіоска з напівфабрикатами вже в горло не лізуть, треба щось вигадувати і готувати. З другом по кімнаті ми облюбувати салат зі шпротів. Назвали його "Холостяцьким", бо туди, крім шпротів і картоплі в мундирах, можна кидати усе, що є у холодильнику".
Андрій дістає з холодильника зварену картоплю в мундирах. Натирає її на дрібну тертку, шаром викладає на тарілку. Зверху мастить майонезною заправкою.
"Я не люблю майонез. Який не куплю, він мені все рівно не смачний. Тому часто роблю сам з нього соус. Додаю 4 зубки часнику і свіжозмелений перець. Іноді роблю заправку з натертими у майонез свіжими огірками. Перемішую і залишаю на 10 хвилин настоятися", - розповідає хлопець.
Відкриває консерву "Шпроти". Очищену від хвостів рибу розминає виделкою.
"Шпротну масу теж викладаю на картоплю, зверху додаю майонезної заправки. Помідори нарізаю дрібними кубиками, виймаю рідку частину з насінням. Шар з помідорів солю і теж мажу майонезом. Посипаю натертими на терці вкруту звареними яйцями".
Усі шари між собою перемазуються часниковою заправкою. Зверху Андрій покриває салат твердим сиром, натертим на дрібній тертці. На 15 хв. ховає салат у холодильник, щоб настоявся.
"Я усі інгредієнти додаю за смаком і на руку. У середньому на дві тарілки салату йде 3-4 картоплини, банка шпротів, 4 варені яйця, 2 великі помідори, 100 грам сиру, півпачки майонезу і чотири зубчики часнику. Нещодавно робив салат для своєї дівчини. Їй дуже сподобалося. Такою ж сумішшю можна наповнювати вафельні тарталетки, коли приходять гості".
Коментарі
1